Hetvenéves Paulo Coelho, a világ legolvasottabb fekete garbós írója • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hetvenéves Paulo Coelho, a világ legolvasottabb fekete garbós írója

Paulo Coelho 1947 augusztus 24-én született Brazíliában, Rió Janeiróban. Ma a világ 160 országában 81 nyelven bizonyára számtalan különböző méltatás jelenik meg róla. Jelen sorok írója hatalmas ajándéknak tekinti, hogy 2005-ben Budapesten a Gellért szállóban módja volt vele találkozni néhány kérdést megbeszélni. Jómagam már régen Irodalmi Nobel-díjat adtam volna számára.

Paulo Coelho

A következőkben kedvenc Paulo Coelho könyvemből – „Mint az áradó folyó” – idézetekkel tisztelgek a mester előtt hosszú életet kívánva.

„Egy írónak fontos, hogy ne értse meg saját kora, különben később nem tartják zseninek. Ugyanis meg van győződve róla, hogy olyan korban született, amelyben a középszerűség uralkodik. Egy író minden egyes mondatát újra meg újra elolvassa és átírja. Egy átlagember szókincse 3000 szóból áll, ám ezeket egy igazi író soha nem használja. Minek is , amikor a szótárban ott van 189000 másik? És ő ugyebár nem átlagember.”

A tekintet fontosságáról

„Az irodám öt éven keresztül válaszolta azt, hogy tele van a naptáram. Valójában nem mindig volt tele a naptáram, de egy író nem feltétlenül tud közönség előtt jól beszélni. Különben is, amit el akarok mondani, azt elmondom a könyveimben és az újságcikkekben-így hát lehetőség szerin igyekszem elkerülni az előadásokat.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS