Jelentés haikuírás közben • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Jelentés haikuírás közben

Szösszenetek Facebookon innen és túl

A paplan alatt

Mindig is megszállott voltam: eleve itt van ez a tábor: sérült gyerekeket viszünk nyaralni egy hétre, hozzám hasonló megszállott kollégákkal együtt. Ez már szinte alap, hozzátartozik a nyaraimhoz.

Ám idén többször is azon vettem magam észre, hogy éjjel a sötét hálótermünkben, a horkolások közepette haikukat írok a mobilomba, mindezt persze a paplan alatt.

Úgy érzem, a megszállottság tekintetében szintet léptem.

 

Szerkesztés

Jól állok a haiku-kötettel: ma beválogattam kettő haikut, kiszedtem négyet. Azt hiszem, erős kötet lesz. Vékony, de erős!

 

Jelentés haikuírás közben

Kéne már prózát is írni, de csak tizenhét szótagig jut…

 

Írj verset!

Adrian Plass – angol keresztény író – meséli az egyik önéletrajzi könyvében, hogy amikor egyszer az autópályán stoppolt, felvette őt egy kamionos. Egy igazi sztereotip sofőrt kell elképzelni: tagbaszakadt, borostás fickó volt, kockás inggel. Beszélgetni kezdtek, és pár óra múlva a sofőr bevallotta, hogy írt egy verset.

– Ültem egy parkban – mondta –, láttam egy rózsát és azt mondtam, ez nem semmi. Aztán írtam róla egy verset.

– Megmutattad valakinek? – kérdezte Plass.

– Dehogy! El tudod képzelni, hogy ülünk a haverokkal a kocsmában, és én meg előállok ezzel a verssel? Kiröhögnének.

Adrian Plass ezek után csak bámult kifelé a szélvédőn, és arra gondolt, hogy most Isten bizonyára vele együtt sír azokért az emberekért, akik írtak valamikor egy verset, és nem hiszik el, hogy rajtuk kívül másokat is érdekelne az.

Én ugyan maradok a prózánál, de ti csak írjatok verseket, amennyi jól esik. Nem számít, milyen az a vers, csak írjatok. Valakit mindig érdekelni fog.

 

Előny

Olyan jó, hogy tíz ujjal tudok gépelni, gyakorlatilag vakon, mert így írás közben be is csukhatom a szemem akár – messzebbre látok, mindjárt „mozizom” is, amiről írok.

Vagy egyszerűen elalszok.

 

A háromnyelű

Íráshoz készülődök. Egy régebben megírt jegyzetemet böngészem. A „karakterek” pont alatt ezt olvasom: „a háromnyelű kislány”. HáromNYELŰ?! Érdekes szereplő lesz ez! Ja, hogy háromNYELVŰ, azaz három nyelven beszélő kislány! Elírtam. Így már érthető.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS