Másfél perces novella a szalonnázásról • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Másfél perces novella a szalonnázásról

 

Ha valaki nem tudná, a szalonnázásban az a jó, hogy az ember levág egy karéj kenyeret, feldarabol hozzá egy szép fej veres vagy lila hagymát, szeletel egy kiadós adag szalonnát. Közben már gyűlik a szájában a nyál, a lelkében meg az emlék, amikor Nagyapó a katonákat kirakta a tányérra és enni hívta, úgy 55 évvel ezelőtt.

Na már most, a szalonnázásban az a jó, hogy a hagymát megszórjuk bőven a finom parajdi sóval, amit Julika hozott ajándékba Erdélyországból. Nekiülünk. Falat kenyér, rá szalonna, arra a hagymakorona. Hammmmmm…

Először a kenyér fogy el, de sebaj, vágunk még, és folytatjuk, mert olyan finom, és már nem is fázunk, ahogy felmelegít mindenestől belülről.

Aztán elfogy a szalonna, de van még kenyerünk, meg hagymánk, szelegetünk hát még hozzá egy kis szalonnát. Lassan telik a pocak, s akkor elfogy a hagyma, de a többi fejek mind nagyok, nem érdemes megvágni őket. Szomorúan bár, de megesszük a maradék kenyeret a szalonnával. A végén felnyalogatjuk gondosan a tányérról a sót, ne vesszen kárba.

Jóllaktunk, becsületesen.

Nagyapó öröksége sem veszett kárba, a tudás és az evés gyönyörűsége egy pillanatra összekapcsolódott.

Békeidőben ehhez boros tea dukálna, de hát córesz van elég régen, így aztán sima teát iszunk és régi korok boraira emlékezünk.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS