I. Pécsi Tanuló Fesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

Az első Pécsi Tanuló Fesztiválra 2017. szeptember 15-16-án kerül sor, s az három témakör köré épül: Kultúra – Művészetek; Környezeti nevelés – Zöld Pécs; Képességfejlesztés – Tudástranszfer.

A fesztivál fő helyszínei a pécsi Széchenyi tér, a Szent István tér és a Civil Közösségek Háza és annak udvara, a Jókai tér, valamint a Búza tér lesznek. E színtereken, valamint néhány további helyszínen 69 szervezet 120 programjában vehetnek részt az érdeklődő résztvevők.

Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál témáit és programkínálatát zömében pécsi szervezetek, cégek és intézmények önkéntes felajánlásaiból állították össze a szervezők, melyben minden résztvevő saját elhatározásából vesz részt. A programban kreatív foglalkozások, előadások, kis- és nagycsoportos bemutatók, képességfejlesztő játékok, vetélkedők, valamint zenei előadások, divatbemutató, koncertek, táncház, és különleges tanulási formák megjelenítése teszik színessé.

A programok keretében várfaltúra, patika-látogatás és gyógyszerkészítés, erőmű-látogatás, digitális fejlesztő játékok, kutyaterápiás bemutató, termelők bemutatkozása, stb. várja az érdeklődőket. Érdemes az előre meghirdetett programok között figyelni az előzetes regisztrációhoz kötött eseményekre!

A 2017. szeptember 15-i programot este 20.00 órakor a Pannon Filharmonikusok nyilvános koncertje zárja a Széchenyi téren „Kodály és a Kodály módszer – moderált interaktív előadás a Kodály Év jegyében” címmel, másnap este ugyanott pécsi zenekarok adnak könnyűzenei koncertet a Tanuló Fesztivál programjához kapcsolódóan a PTE szervezésében „Rock against racism” hívással. De 16-án délelőtt a Búza téri Termelői Piac is bemutatkozik.

A Pécsi Tanuló Fesztivál célja, hogy tematikus programokon keresztül segítse felfedezni a tanulás örömét, egyéni és társadalmi hasznosságát, továbbá a tanulási teljesítmény fokozását. Egyúttal a tanulási képesség fejlesztését kívánja előmozdítani a rendezvény nem hagyományos tanulási helyzetekkel, formákkal a fiatalok, felnőttek és szeniorok aktív részvételével.

A Fesztivál programja megtalálható a tanulofesztival.ckh.hu honlapon, valamint nyomtatott formában a 2017. évi Pécsi Napok programfüzetében és a helyszíneken térképes szóróanyag formájában.

 

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy olyan nemzetközi nézőpontot alakító, orientáló hálózat, amely inspirációt és know-how-t nyújt a tagoknak és jó gyakorlatokat gyűjt össze. A tanuló városok a fejlesztés minden szakaszában nagymértékben előnyt élveznek a más városokkal történő ötletek megosztásában, mivel olyan megoldások, amelyeket egy tanuló város fejleszt, más városokban már létezhetnek. A hálózat támogatja mind a tizenhét fenntartható fejlesztési célt (SDG), különösen az SDG 4 („Biztosítjuk a befogadó és igazságos minőségi oktatás és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeit.”) és az SDG 11 („Tegyük a városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, rugalmassá és fenntarthatóvá”). Az UNESCO GNLC támogatja és javítja az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát a világ városaiban, a tagok közötti politikai párbeszéd és a kortárs tanulás ösztönzésével. Kapcsolatokat épít, partnerségeket mozdít elő, kapacitásokat és olyan eszközöket fejleszt, amelyek ösztönzik és felismerik a tanuló városok fejlesztésében rejlő lehetőségeket.

 

Kapcsolódó írásunk:
Magyarországon először Pécs nyerte el az UNESCO Tanuló Város díját


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS