Tompa Mihály esszencia • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tompa Mihály esszencia

Pontosan 200 évvel ezelőtt, ezen a napon született Tompa Mihály lelkipásztor, költő. Kortársai együtt emlegették Arany Jánossal és Petőfi Sándorral, sőt Petőfi halálát követően Arany a legközelebbi barátjaként és pályatársaként tekintett rá. A 19. század végére sajnálatos módon elvitatták Tompa költői nagyságát, a költőt irodalmunk második-harmadik sorába helyezték el. Az 1940-es évek óta több kezdeményezés is elindult annak érdekében, hogy Tompa Mihály munkássága, jelentősége, műveinek értékelése méltó szintre kerüljön vissza – ezzel összefüggésben Karácsony Sándor, Bisztray Gyula és végül, de nem utolsó sorban barátunk és szerzőtársunk, Imolay Lenkey István nevét kell mindenképp kiemelnünk.

Imolay Lenkey István szerkesztésében az idén látott napvilágot az a kötet, amely összegzi, a mai kor embere számára kézzel fogható közelségbe hozza Tompa Mihályt és munkásságát. A „Fiaim, csak énekeljetek!” címet viselő könyv – amelyből jelen írás bevezető gondolatai származnak – Tompa Mihály munkásságának ízléses, igényes foglalata, esszenciája. A kötetet Szigeti Szabó János és Szabó László István rajzai gazdagítják.

A könyv bevezetőjében a szerkesztő áttekintést ad Tompa Mihály munkásságának megítéléséről, és annak változásáról, sorra veszi az elmúlt években, évtizedekben megjelent műveket, melyek célja egytől egyig a költő életművének ébren tartása, a figyelemfelkeltés. Sándorné Gyurcsik Erika húszoldalas, idézetekkel gazdagított tanulmánya Tompa Mihály életútjának és költészetének megismerését teszi lehetővé.

A kötetben az életműből kiválasztott hatvan költemény kapott elhelyezést. A szerkesztés bölcs módon történt, hiszen nincsen semmiféle tematizálás, kategorizálás, az olvasó figyelmét nem próbálja meg egy előre megszabott irányba terelni, vagy szubjektív módon befolyásolni. A szerkesztési elv az időrend volt: a művek keletkezésük sorrendjében olvashatók, így lehetővé válik a költő fejlődési útjának végigkövetése. A versek olvasása közben feltétlen érdemes időnként vissza-visszalapozni Sándorné Gyurcsik Erika tanulmányához és megkeresni, hogy az adott vers keletkezésének évében mi történt a költő életében!

Dr. Lenkey István vérbeli pedagógus, aki jelen esetben e kötet segítségével úgy tanít, hogy csendben meghúzódik a háttérben, nem utasít, nem szorít korlátok közé, hanem tág teret hagy nekünk, olvasóknak, „örök diákoknak”, hogy mi magunk fedezzük fel az összefüggéseket. Tudja, hogy az igazi, eredményes tanulás tapasztalati úton valósul meg.

Köszönet érte!

 

„Fiaim, csak énekeljetek!”
Tompa Mihály válogatott versei
Válogatta és szerkesztette: Imolay Lenkey István
Nyomdai előkészítés: Csomborné Predács Katalin, Kovács Kitti
Kiadó: Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület, Gömörszőlős-Putnok, 2017.
Nyomdai munkák: Kapitális Kft., Debrecen
160 oldal
ISBN 978-615-80047-4-9


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS