Folyamatos emlékezet • Hetedhéthatár

Galéria

Folyamatos emlékezet

2017. szeptember 29-től 2018. január 7-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában Korniss Péter fotóművész kiállítása, Folyamatos emlékezet címmel.

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják.

Korniss Péter 1937-ben született Kolozsváron. 1961-től 1991-ig a Nők Lapja képes újság munkatársa, majd szabadúszó fotográfus. Hírnevét több évtizedes dokumentarista munkájával alapozta meg. Tizenhat ország múzeumaiban és galériáiban állított ki. 1977-től három éven át a World Press Photo zsűrije, 1983-tól pedig a W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testület tagja. 1999-ben – fotográfusként elsőként – Kossuth-díjat kapott. A Magyar Nemzeti Galériában szeptember végétől látható kiállítása fél évszázadot fog át, s elénk tárja a társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját. A hagyományos paraszti kultúrától elindulva fokozatosan a globalizálódott világ s a vendégmunkás lét kerül figyelme középpontjába.

A tárlat első egysége a hatvanas–hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásait mutatja be. Az 1970-es évektől a művész érdeklődése az ingázó munkások felé fordult: A vendégmunkás című sorozatot a második szekcióban láthatjuk. A kiállítás harmadik egysége a globalizáció megjelenésének idejét járja körül, majd a negyedik szekció Kornissnak a 2000-es években készült munkáit mutatja be. Ebben az időszakban a hagyomány és a jelen kérdése foglalkoztatta, ekkor készült Betlehemesek című sorozata. Itt jelent meg először munkájában az úgynevezett megrendezett kép, a staged photography stílusában létrehozott képtípus. Sorozatában az autentikus, máig sokfelé élő betlehemező játék szereplőit a modern városias életforma színterein fényképezte. A kiállítás utolsó szekciója a Budapesten munkát vállaló erdélyi asszonyokkal foglalkozik. Ez a sorozat az elmúlt három évben készült, és a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán látható első alkalommal.

A kiállításhoz magyar és angol nyelvű katalógus is készül. A kötet három tanulmányát Korniss életművének kitűnő ismerői írták: Colin Ford, az Angol Nemzeti Fotómúzeum alapítója, Daniela Mrázková, a Czech Press Photo igazgatója, és Baki Péter, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

A kiállítás kurátorai: Baki Péter és Jerger Krisztina

Az alábbiakban a tárlat anyagából adunk ízelítőt.

 

Szénaforgató lány pihenőben, 1974
© Várfok Galéria, Budapest
© Korniss Péter

Szénaforgató lány, 1974
© Várfok Galéria, Budapest
© Korniss Péter

Siető asszony, 1973
© Szépművészeti Múzeum
© Korniss Péter

Fejkendős lány, 1975
© Várfok Galéria, Budapest
© Korniss Péter

Férfi plakátokkal, 1997
© Gerendai-gyűjtemény
© Korniss Péter

Betlehemesek a szántóföldön, 2011
© Várfok Galéria, Budapest
© Korniss Péter

Betlehemesek a lakótelepen, 2010
© Szalóky Gyűjtemény
© Korniss Péter

Anya és bubája, 1973
© Szépművészeti Múzeum
© Korniss Péter

(Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS