Túrák a Pireneusokban 1. • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Túrák a Pireneusokban 1.

Az Eurázsiai-hegységrendszer részét képező, 450 kilométer hosszú Pireneusok az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között húzódik, természetes határt alkotva Franciaország és Spanyolország között. A két ország közé ékelődik be a miniállam, Andorra.

Az Ossou-gleccser völgyében

A magyar turisták közül viszonylag kevesen látogatnak ide, mivel akiket a magashegységek vonzanak, többnyire inkább a közeli Kárpátok, vagy az Alpok vidékére látogatnak. A Pireneusok természeti képe valóban sok hasonlóságot mutat a két említett területével, de lényeges különbségeket is felfedezhetünk, többek között az éghajlati, kőzettani adottságok sajátosságai miatt. A hegység felépítése szimmetrikus, a 2500-3000 méter magas központi gerincet északról és délről a földtörténeti középidőből származó mészkő övezetek kísérik, melyeket a középső, magasabb területek lepusztulása során keletkezett flis övezetek zárnak le mind északon, mind délen. A hegylánc az Alpokkal, vagy a Kárpátokkal ellentétben szinte áthatolhatatlan, mivel nincsenek olyan hágók, melyeken a közlekedés gazdaságosan megszervezhető. A fő útvonalak ezért az Atlanti-óceán, illetve a Földközi-tenger partján vezetnek. Ez a természeti adottság a magyarázata annak, hogy az Ibériai-félsziget a kontinenstől elszigetelten fejlődött, Spanyolország a történelme során nem Európa belseje, hanem a tengeren túli területek felé orientálódott.

Lourdes

A hegység települései szintén teljesen eltérő képet mutatnak, a francia, spanyol, baszk, katalán kultúrák hatása markánsan jelentkezik a falvak, városok összképében. Az északi előterében elhelyezkedő történelmi városok, zarándokhelyek, az Atlanti-parton elterülő Baszkföld, a sivatag-szárazságú déli oldal, vagy a Katalán-Pireneusok települései különböznek egymástól.

Katalán Pireneusok: Boi

A Hetedhéthatár olvasóit a Pireneusokba invitálom a következő hónapokban. Képzeletbeli utazásunk során bejárjuk a hegység egészét. A franciaországi Carcassonne-ból indulunk, majd meghódítjuk a Középső-Pireneusok egyik csúcsát, felkeressük a híres zarándokhelyet, Lourdes-ot. Ellátogatunk francia és spanyol Baszkföldre, majd az óceán partján visszakanyarodunk kelet felé, hogy a spanyol oldalon megnézzük a bikafuttatásokról nevezetes Pamplonát, a vidék történelmi hangulatú várait, és a Bardenas Reales fantasztikus sivatagi sziklaképződményeit. Túrázunk vízesések között a Monte Perdido Nemzeti Parkban, majd ismét Franciaországba kanyarodunk, ahol ellátogatunk a Katharok földjére. Utunkból nem hiányozhat Andorra sem: egy rövid sétát teszünk a fővárosban, és a kis ország néhány településén.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS