Kecskeméten tanácskoznak a Kárpát-medence fiatal közgazdászai • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kecskeméten tanácskoznak a Kárpát-medence fiatal közgazdászai

A tavalyi Közgazdász-vándorgyűlés után ismét rangos közgazdasági konferenciának ad otthont Kecskemét városa: a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) ugyanis 2017. október 27–28-án Bács-Kiskun megye székhelyén, a Neumann János Egyetemen rendezi meg a VII. Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját. A konferencia lesz egyúttal a XXXVII. FIKOT (Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója) is. A tanácskozásra körülbelül 150–200 közgazdász-hallgatót, illetve doktoranduszt várnak a szervezők Magyarországról és a környező országok magyarlakta területeiről: Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból egyaránt.

Az idei, a Romániai, a Szlovákiai és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaságokkal együttműködésben megszervezett konferencia központi témáját a versenyképesség – a Kárpát-medencei térség versenyképessége – adja. A konferencia október 27-én, pénteken 14 órától egy nyitó plenáris üléssel kezdődik a Neumann János Egyetemen. Az ülésen Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja, az MKT Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszönti a résztvevőket. Ezt követően Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét polgármesterét, Palotai Dánielt, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdászát, az MKT alelnökét, valamint Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnök-vezérigazgatóját, az MKT Felelős Vállalatirányítás Szakosztályának elnökét hallgathatják meg a résztvevők.

Október 28-án, szombaton délelőtt négy szekcióüléssel – export-versenyképesség; fintech-ipar és a bankrendszer; az ipar digitalizációja és robotizációja; a régiós tőzsdék versenyképessége – folytatódik majd az idei KÁMFOR-FIKOT programja a kecskeméti Tudósházban. A szekciókban ugyancsak neves előadók osztják meg gondolataikat a hallgatósággal. A fintech-szekció előadói között vérhatóan ott lesz Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója; Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója; Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért felelős igazgatója; Szőcs Endre, a Negotio alapítója; Szabó Gergely, az MNB Kutatási Igazgatóságának közgazdasági kutatási szakértője és Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője. A régiós tőzsdék versenyképességéről szóló szekció résztvevői Máté- Tóth Istvánt, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettesét; Körmöczi Dánielt, a BÉT nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét és Králik Loránd István közgazdászt, újságírót, a Román Nemzeti Értékpapír Bizottság tagját hallgathatják majd meg.

Az ipar digitalizációjával és a robotikával foglalkozó szekcióban előadást tart többek között Pongrácz Ferenc, az IBM dél- és kelet-európai üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke; valamint Czira Márton, a Ready Garment Technology Románia IT-mérnöke és projektvezetője is, míg az export-versenyképességi szekcióban Szél Ervin, Magyarország Szkopjei Nagykövetségének külgazdasági attaséja, az MKT elnökségi tagja tart majd előadást.

A tanácskozás szombat plenáris előadói között ott lesz Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára; Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora és Czakó Erzsébet egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképességi Kutatóközpontjának vezetője, az MKT Ipari és Vállalkozási Szakosztályának elnöke is. A konferenciát Pleschinger Gyulának, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökének, a Monetáris Tanács tagjának előadása zárja majd.

A konferencia szervezője az idén 123 éves Magyar Közgazdasági Társaság. Az MKT közhasznú szakmai egyesület, tagjainak száma több mint ötezer fő, az ország csaknem valamennyi megyéjében működik helyi szervezete, országosan pedig mintegy húsz szakosztályt működtet. Az MKT Ifjúsági Bizottságának az ország csaknem valamennyi gazdasági felsőoktatási intézményében működik ifjúsági szervezete is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS