Made in Pécs – idén is díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs – idén is díjazták a legjobbakat

2018. január 5-én tartották a Made in Pécs Caféban a Made in Pécs Díj-2017 átadóját. A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. 2017 legjobbjai a következők lettek. A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át, változtatás nélkül.

 

 

Az év teljesítménye: Mindum Károly

Mindum Károly, 59 éves, a BIOKOM hulladéklerakóinak vezetője. Ezen kívül Ironman, mégpedig a legkeményebb fajtából. 2016-ban hívta fel magára a figyelmet, amikor világcsúcs idővel letekert 1000 kilométert 44 óra 8 perc alatt. Nem mellesleg hatszoros Ironman, kétszeres dupla Ironman és tripla Ironman is. Idén nyáron ötszörös ultratriatlonon indult, ami 900 km kerékpározásból, 210 km futásból és 19 km úszásból állt. Az 5. helyen végzett! Döbbenet! Gratulálunk! 

 

Az év terméke: Arteria Industrial

Szabó Ákos, Molnár „Hagyma” Viktor és Kóger Sára hármasa alkotja az Arteria Industrialt, ami olyan stílust és egyediséget képvisel, amivel az országban kevesen dicsekedhetnek. Műhelyükben ipari lámpák, kidobott bútorok kapnak csodálatosan új életet, amire nem csak a magyar vásárlók, hanem angol, holland, francia, amerikai és taiwani érdeklődők is felfigyeltek. Legnagyobb örömünkre a Reggeli berendezési tárgyai között is felbukkannak gyönyörű munkáik.

 

Az év művészeti eseménye: Pécsi Műhely – Párhuzamos avantgárd

Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor és Szijártó Kálmán hozta létre a Pécsi Műhely csoportot 1968-ban. A hetvenes évek legjelentősebb hazai neoavantgárd művészcsoportjának kiállítása októberben volt látható az m21 Galériában. A tárlat anyaga a pécsi kiállítás előtt a Ludwig Múzeumban szerepelt, messzire repítve Pécs és egy fontos pécsi intézmény hírét az országban. Mind Pesten, mind pedig Pécsett csodát láthatott a közönség. Gratulálunk!

 

Kultúra Junior: Pécsi Pagony

A Széchenyi téren megnyílt Pécsi Pagony könyvesbolt megmutatta azt, hogyan is kell jól és értőn hozzáállni a gyerekekhez. A minőségi gyerekkultúra elkötelezett híveiként csodálatos boltot hoztak létre gondosan válogatott könyvekkel és minőségi játékokkal. Rendszeres, változatos programokkal, foglalkozásokkal van tele az üzlet nagyon felkészült előadókkal, nem mellékesen pedig a bolt személyzete is végtelenül kedves. Jó ide betérni, gratulálunk!

 

Nívódíj: Pécsi Tudományegyetem

PTE 650 – ettől volt hangos ebben az évben Pécs, hiszen az ország első egyetemének alapítását ünnepelte a PTE. A programsorozat leglátványosabb rendezvénye a Pécsi Egyetemi Napok volt, és a Bye-bye 650, melynek keretében egy világsztár, Alan Walker lépett fel Pécsett. A jubileumon kívül kétségtelen, hogy a Pécsi Tudományegyetem a legfontosabb intézmény a városban, Nívódíj jelölésük magától értetődő, és az is, hogy további sikeres 650 évet kívánunk a PTE-nek!

 

Nívódíj: Művészetek és Irodalom Háza

Pontosan 30 éve, 1987. december 10-én nyílt meg a Művészetek és Irodalom Háza. Azóta folyamatosan működik, az egyik legfontosabb kulturális intézménye a városnak. Színvonalából az évek során egy jottányit sem adott alább, nívósabbnál nívósabb rendezvényeknek ad rendszeresen otthont. Példaértékű a munkájuk, amihez további sok sikert kívánunk, Nívódíjra való jelölésük a minőségi munka elismerése részünkről.

 

Nívódíj: Bóbita Bábszínház

Gyerekekkel foglalkozni egy életen át igazán fontos és csodálatos dolog. A Bóbita Bábszínház ezt teszi 1961-től színvonalas előadásaival, rendezvényeivel, amiért csak köszönettel tartozunk nekik. A gyerekes családok, és a bábszínház szerelmesei évről-évre jobb előadásokat láthatnak a színházban, és ami a legfontosabb, minden előadásukon látszik, hogy a készítőik szívből-lélekből teszik a dolgukat. Kedves Bóbita Bábszínház! Köszönjük, hogy vagytok!

 

Az év eseménye: Zsolnay Fényfesztivál

Tavaly Az év eseménye kategóriában a Zsolnay Fényfesztivál lett a győztes. A Made in Pécs-díjak történetében még soha nem fordult elő, hogy valamelyik jelölt két egymást követő évben nyerni tudott volna kategóriájában. A Zsolnay Fényfesztiválnak vajon sikerül ez a bravúr? Minden esélye megvan rá.

A helyzet az, hogy nagyon úgy néz ki, a város megtalálta azt a fesztiválformátumot, ami minőséget képvisel, az emberek figyelmét felkelti és kimozdulnak otthonról gyönyörködni a látványosságokban. A Székesegyház előtti tér minden alkalommal zsúfolásig megtelt kíváncsiskodókkal, ami nem is csoda, hiszen a fényfestő verseny egész egyszerűen káprázatos volt. Szépre sikerült az egész belvárost beborító fényorgia, jók voltak a napközbeni utcaszínházi produkciók, az utcák, terek tele voltak emberekkel, lüktetett, élt a város, jó volt pécsinek lenni a Fényfesztivál alatt.

 

Az év civil projektje: Pécs8

A Pécs8 kezdeményezés Pécs 1945 és 1990 közötti történetének feltárására jött létre. Eredeti célja az volt, hogy amatőr és profi helytörténészeket és Pécs történetével foglalkozó intézményeket összekapcsoljon, hogy a náluk felgyülemlett tudás és dokumentációs anyag egymással kiegészülve átfogó képet nyújtson a város ezen időszakáról. Ez már önmagában becsülendő ügy, ám a Pécs8 túlnőtte magát, már-már mozgalommá vált, hiszen kitalálói nagyszerű programokat szerveztek, amire vevők voltak a fiatalok.

 

Az év új vendéglátóhelye: Bazár

Nem titok, nagy rajongói vagyunk a kézműves söröknek. A Nick udvarban megnyílt BAZÁR csapata pedig a kézműves sörökhöz ért a legjobban, ezt néhány helyen már bizonyították. Művész Presszó, Kisüzem, a néhai Egylet mind az ő munkájukat dicséri. A BAZÁR-ral viszont minden eddiginél magasabbra tették azt a bizonyos lécet. A hely enteriőrje maga a csoda, csakúgy, mint a 14 csapból folyó sörök mindegyike, arról nem is beszélve, hogy az italok mellé egy nagyszerű konyhát is megálmodtak, ami finom ízeivel rögtön rabul ejti a gyanútlan kóstolót. We love BAZÁR!

 

Közönségdíj: Régi Pécs

A Régi Pécs az ékes bizonyítéka annak, hogy egyszemélyes szerkesztőségként, pusztán hobbiból csodás tartalmakat lehet előállítani. A régi Pécsről szóló blog, Facebook-oldal, Youtube-csatorna gyönyörű pillanatokat villant fel a város múltjából. Öröm minden egyes poszt, videó, fotó, ami bemutatja, milyen volt az élet sok-sok évvel ezelőtt Pécsett. A Régi Pécs szerkesztőjének hatalmas köszönetet jár munkájáért!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS