Hetedhéthatár | Kiállítás megnyitóval és filmbemutatóval indult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Kultúra, művészet

Kiállítás megnyitóval és filmbemutatóval indult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2018 január 8-án, hétfőn, 16:00 órakor az artisták érkezésével elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkusz születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi 2018-as év nyitóeseménye!

Brother testvérek

Délután megnyitották a „250 év cirkusz – 250 méter cirkuszművészet” kiállítást. A tárlat 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as első lépésektől egészen 2018-ig. A kiállítást dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg. A biztos az eseményen kiemelte, hogy a modern értelemben vett cirkusz két és fél évszázados története földrészeket, kultúrákat, nemzedékeket és társadalmi csoportokat köt össze. A cirkuszművészet túlmutat a szórakoztatáson és fontos társadalmi üzenetet hordoz a toleranciáról, a teljesítmény erejéről, a társadalmi emancipációról – mutatott rá a politikus, aki hangsúlyozta: a cirkusz hozzájárult ahhoz, amit ma európai kultúrának nevezünk. A cirkusz közösségi erőfeszítés, mivel a kimagasló egyéni teljesítmények semmit sem érnének a mögötte álló közösség, a szolidaritás nélkül – fűzte hozzá Navracsics Tibor. Később a cirkusz galériáján bemutatták a Czeisler „Tihany” Ferenc életéről készült filmet, amelyet Vojtkó Ferenc rendezett. Az 52 perces film egy páratlan életutat mutatott be egy olyan emberről, akinek köszönhetően a magyar cirkuszművészet szerte a világon minőségnek számít. A filmbemutatót Halász János nyitotta meg, az NKA Felügyelőbizottság elnöke. Az esti órákban az Egyenes labirintus című kortárs cirkuszi előadást tekinthették meg az érdeklődők a MACIVA Művésztelepen, Hegymegi Máté rendezésében.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Kiállítás megnyitóval és filmbemutatóval indult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés