Kultúrházak éjjel-nappal – Képregények Fényjátéka • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kultúrházak éjjel-nappal – Képregények Fényjátéka

2018. februárjának első hétvégéjén immár 12. alkalommal rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal országos közművelődési eseménysorozatot. Február 3-án, szombaton, a pécsi Total Art Egyesület animációs foglalkozásokat, filmvetítéseket, rajzfilmes rejtvényeket és képregény-kiállítást kínál az érdeklődőknek a Király utca 9. szám alatt.

A rajzfilm a filmes szakma legszínesebb, legsokoldalúbb műfaja. A rendezők többféle formavilág közül választhatják ki a saját filmötletükhöz legjobban illőt. A szakma mindig is képes volt a megújulásra, a hagyományos technikák fenntartásával.

A program időpontja a Füles magazin megjelenésével esik egybe: 1957. február 3-án jelent meg az első szám, mely rejtvényeket, képregényeket és vicceket is tartalmazott. Ezen a napon van a rejtvényfejtők világnapja is. A Füles magazinban, a Kisdobosban és a Pajtásban több alkalommal jelentek meg animációs filmesek munkái is, így többek között Dargay Attila, Kassowitz Félix, Richly Zsolt által rajzolt képregények. Sajdik Ferenc ugyan nem animációs szakember, de több kedvelt rajzfilmhez adta figuráit, ilyen a legismertebb A nagy ho-ho-horgász és a Pom-pom meséi. Az animációs film történetének kezdetén az első filmek alapja képregény volt, mint az amerikai Winsor McCay A kis Nemo képregénysorozata, melyet 1911-ben filmesített meg. Ennek jegyében szenteli ezt a napot a Total Art Egyesület a képregény és az animáció sokszínű lehetőségeinek bemutatására. A rejtvényfejtők világnapja alkalmából pedig rajzfilmes fejtörőkkel szórakoztatják a látogatókat. A kiállítás helyszínén a hosszú bejárati kapualjban „kapualj galéria” néven az animációs rendezők képregényeinek anyagából rendeznek kiállítást.

A program résztvevői egy manapság kedvelt, újszerű technikát próbálhatnak ki. Ez a whiteboard animation, azaz fehértábla animáció, amikor fehér alapra fekete filccel rajzolva, kockánként rögzítve látjuk a képek kialakulását. Az alkotó a kamera alatt közvetlenül rajzolja meg a történetet, így filmen követhetjük végig a képregény elkészülését.

Lehetőség lesz persze hagyományos módon is képregényt készíteni. A rejtvények, fejtörők kedvelői animációs témájú feladványokat oldhatnak meg. Sötétedés után a program helyszínén, a belső udvar falait fényfestés fogja díszíteni, miközben a kifeszített vászonra képregény képeket vetítenek, köztük a napközben elkészült alkotásokat is; bemutatják a whiteboard technikával készült filmeket, valamint levetítik „A kis Némo” című, 1911-ben készített filmet az érdeklődőknek.

 

Programok Pécsett, a Király u. 9. udvarában:

14.00-tól
Kapualj galéria – Rajzfilmesek képregényei kiállítás
Whiteboard animációs technikával készülő képregény filmecskék
Képregény rajzolás – téma: kultúrház
Rejtvények, fejtörők megoldása

19.00-tól
Fényfestés és képregénylapok kivetítése

20.00-tól
Filmvetítés – whiteboard animation filmek, „A kis Némo” c. film

Időpont: 2018. február 3., 14.00-23.00 óra
Helyszín: Pécsi Animáció Története kiállítás – Pécs, Király utca 9.

 

Reklámspot

Kultúrházak Éjjel-Nappal reklámspot

 

Pályázatok és szelfiverseny

Az eseményhez három pályázat kapcsolódik, ezek részletei itt találhatók meg.

A Kultúrpart csoport az eseménnyel összefüggésben meghirdette a Kultúrházak éjjel-nappal szelfiversenyt.
Ennek részleteit ide kattintva lehet elolvasni.

 

Támogató partner: Csorba Győző Könyvtár


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS