A Wilhelm Gustloff tragédiája • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A Wilhelm Gustloff tragédiája

A Wilhelm Gustloff tragédiája

A hajó 1937-re készült el. Eredetileg Hitlerről akarták elnevezni, de 1936-ban a zsidó származású David Frankfurter Svájcban lelőtt egy nemzetiszocialista politikust, aki így a Harmadik Birodalom mártírja lett. Az ő nevét kapta a hajó. 208 méter hosszával és 25 méter szélességével a világ legnagyobb személyszállító hajója volt.

1944 végére a Vörös Hadsereg kijutott Kelet-Poroszország határára. A németek a terület kiürítésében minden lehetséges eszközt igénybe vettek. A hajót a haditengerészet, a Kriegsmarine foglalta le hadicélokra. A behajózás során a menekültek áradata áttört a kordonon, és annyi ember zsúfolódott a hajóra, ahányan csak elfértek.

1945. január 30-án a hajót a szovjet S-13 tengeralattjáró torpedózta meg. Három torpedó találta el, és a Wilhelm Gustloff alig 45 perc alatt elsüllyedt. Csaknem 10 000 ember halt meg. Ez mintegy hatszor annyi áldozatot jelentett, mint a Titanic-tragédia. Ez lett minden idők legnagyobb hajókatasztrófája, egyben minden idők legnagyobb közlekedési katasztrófája is.

A tragédiáról mind a német, mind a szövetséges hatalmak történetírása mélyen hallgatott. A szovjet érdekszférában ez tabunak számított, még csak beszélni is tilos volt róla. A tengeralattjáró parancsnoka, Alexandr Marinyeszko 1967-ben halt meg, de csak 1990-ben kapta meg a legmagasabb katonai kitüntetést, a Szovjetunió Hőse aranycsillagát.

 

Figyelmeztetem az emberiséget

Arra a szomorú tényre hívom föl a figyelmet, hogy minden kolbász hibás. Túl közel van a két vége egymáshoz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS