Hetedhéthatár | Rákellenes Világnap 2018

Emberi tényező

Rákellenes Világnap 2018

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) ez évben a „Képesek vagyunk rá. Képes vagyok rá.” szlogen jegyében szervezték, hogy mindenki felfedezhesse, hogy – akár egyedül, akár társakkal közösen – tehet a rákbetegség ellen. Idén a mozgás szerepe állt a középpontban.

A Világnap szervezője a 2000. február 4-én történő elfogadása óta a Union for International Cancer Control (UICC), ami a világ 160 országában több mint 1000 tagszervezettel rendelkező szövetség, és aminek tagja a Magyar Rákellenes Liga is. A világnapot azóta is mindig február 4-én tartják, és minden évben más-más (rész)témára koncentrálnak a szervezők.

A Rákellenes Világnapon sokféle adat elhangzott, ami biztos tény, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember rákban hal meg.

Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető, ha felismerjük a betegséget előidéző rizikófaktorokat: alkohol, dohányzás, testsúlynövekedés, mozgáshiány, táplálkozás és a stressz.

A dohányzás és a helytelen táplálkozás szerepe (különösen olyan gyakori daganattípusokban mint például a tüdő, vagy a vastagbél daganatok) viszonylag közismert, azonban a mozgásszegény életmód jelentősége már sokkal kevésbé. Pedig a mozgás – a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dokumentuma szerint – minimum 30 százalékos arányban játszik szerepet a daganatok kialakulásának megelőzésében.

A prevenciós jelentőségén túl egyre több bizonyíték mutatja, hogy a fizikai aktivitásnak nagy szerepe van az érintett betegek gyógyulásában is, és nemcsak a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében, de a betegség rosszabbodási vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében is! Orvosi kutatásokból tudjuk, hogy például a mellrák kiújulásának és az érintett beteg elhalálozásának esélyét 40 százalékkal csökkenti az előírt mennyiségű mozgás elvégzése!

Egy orvosszakmai ajánlás szerint minden nap tízezer lépést kellene megtenni, ami nagyjából 6,5 kilométert jelent. Nem biztos, hogy ez mindenkinek elsőre sikerülni fog, de azt tudatosítani kell, hogy az ember már azzal is sokat tesz az egészségért, ha kicsit aktívabb életet él. Nem kell óriási dolgokra gondolni: ne szálljon fel feltétlenül a buszra, vagy a metróra, illetve szálljon le két megállóval előbb, aki ülő foglalkozást végez, tegyen meg valamennyi utat a munkahelyéig gyalog…

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Rákellenes Világnap 2018”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés