Az utolsó szolgálat • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Az utolsó szolgálat

Az utolsó szolgálat

Hányatott sors, rengeteg megpróbáltatás és tragikus vég jutott vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek, aki 29 igazolt és 6 vélelmezett légi győzelmével a legnagyobb magyar ászpilóta volt. A csapásokat keményen állta. Olyannyira, hogy tettére egyetlen más példát sem találtam: mikor 1950-ben letartóztatta az ÁVH, az első pofont úgy adta vissza, hogy a kihallgató tiszt elterült a földön. Más kérdés, hogy utána három pribék félholtra verte. 1956 augusztusában szabadult. A MALÉV főpilótája lett. 1971. augusztus 28-án a koppenhágai járatra leszállás közben lecsapott a szélnyírásnak nevezett légköri jelenség, és a repülőgép a tengerbe zuhant. Vitéz Szentgyörgyi Dezsőt Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Béke poraira!

 

A Hindenburg léghajó

A Zeppelin egy merev vázas, irányítható léghajótípus, amelyet tervezőjéről és gyártójáról, a német Ferdinand von Zeppelinről neveztek el. Ő a magyar származású Schwarz Dávid özvegyétől 1898-ban vette meg a találmányt, és azt fejlesztette tovább.

Az I. világháborúban a léghajókat már katonai célokra is használták: felderítésre és bombázásra. A megépített legnagyobb német léghajó a nevét Paul von Hindenburg német tábornagy, a hadsereg főparancsnoka az I. világháborúban, majd a weimari köztársaság elnöke után kapta. A Graf Zeppelin II volt a testvérhajója. Mindkettő a legnagyobb, ember által épített szerkezet volt, amely képes volt a levegőbe emelkedni.

A Hindenburg LZ 129-nek lenyűgöző méretei voltak. Hossza 245 méter, átmérője 41 méter, csaknem 200 000 köbméter gázzal töltötték fel. Maximális sebessége 135 km/h volt. Az amerikai embargó miatt a németek kénytelenek voltak a semleges hélium helyett a rendkívül gyúlékony hidrogénnel feltölteni a léghajót.

A Hindenburg rendszeresen közlekedett Németország és az USA között. 34-szer tette meg ezt az utat. 1937. május 6-án az amerikai Lakehurst városnál leszállás közben a légkör statikus kisülésének szikrája miatt a léghajó hátulján tűz keletkezett, és a hidrogén berobbanása miatt az egész léghajó szinte pillanatok alatt megsemmisült.

Ezzel a katasztrófával a léghajózás erősen visszaszorult a repüléssel szemben.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS