Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Jírí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Jírí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező

Középen Jiri Menzel balról a szerző, jobbról a tolmács (2010 október, Pécs)

Jiří Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja 1938 február 23-án született. Már első filmje, a Hrabal-novellából készült Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon elnyerje az Arany Medvét. Később elkészítette a Sörgyári capriccio (1980) filmet, melynek főszereplője a világhírű Magda Vásáryova volt, aki később Csehország bécsi nagykövete, majd az elnökválasztás dobogósa lett. Majd következett Az én kis falum (1986), az Őfelsége pincére voltam 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban, ez volt a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia – ami csak a legnagyobbak sajátja. Több magyar színházban és a budapesti operaházban is rendezett. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2010-ben a II. CinePécs nemzetközi filmfesztivál zsűrijének elnöke volt, 2017-ben, a miskolci nemzetközi filmfesztivál életműdíját vehette át.

 

A következőkben a 2010-ben Pécsett és 2017-ben Miskolcon folytatott beszélgetésünket idézem fel.

 

Menzel dedikálása a 2010-es pécsi filmfesztivál katalógusában

Menzel Úr! Miként emlékszik vissza 1968-ra, amikor Oscar díjat kapott?

A díjat kiosztók eldöntötték, hogy egy kelet-európai országnak adják. Akkor volt a prágai tavasz, így én kaptam.

Ön szerint milyen egy jó film?

Számomra az a jó film, amelynél nem alszom el. A cselekmény leköt és érdekel.

Sok zsűrielnök nem a filmfesztiválon nézi meg a filmeket, hanem DVD-n, vagy külön teremben. Önt minden versenyfilmnél itt láttam a közönség között. Mi ennek az oka?

Tudja, kíváncsi vagyok, hogy a közönség hogy fogadja, bár a szavazásnál ezt nem veszem figyelembe.

Menzel úr, hét évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy Ön szerint az a jó film, amelyen nem alszik el, most hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez?

Azóta megváltoztam, a jó filmeknél is elalszom. Az életem megváltozott, a filmek egyre rosszabbak.

Amiből az ember egyre többet kap, az nem annyira érdekel. Nagyon sok zsűriben szerepeltem már, nem okoz örömet a filmek nézése, a szenvedély lanyhult bennem. Emlékszem, amikor fiatal voltam, ugyanígy voltak az idős filmesek, ahogy most én, és a fiatal filmesek is így fognak tenni. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy bizonyos filmeknél fintorogjak.

 

2013-ban megjelent egy új könyve A Szeszélyes évek. Mikor olvashatjuk magyarul?

Honnan tudsz te erről? Az esszét kérdezed, vagy a memoárt?

A memoárt tudom, mert szeretem könyveit és figyelem, ha megjelenik új.

Arról, hogy ez megjelent, a titkárnőm tehet, ő kényszerített rá, hogy megjelenjen. A könyv az 1987-es évig tartó visszaemlékezésem. Megígértem, hogy megjelenik a második kötet, ennek folytatása. Az ígéretek azért vannak, hogy ne tartsuk be őket. Különben is lusta vagyok. Örüljetek, hogy nem jelent meg magyarul.

Nem örülök.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS