Erdélyi áldás • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Erdélyi áldás

 

Erdélyi áldás

 

Legyen előtted mindig út,
Fújjon hátad mögül a szél,
Melegen süsse arcodat a Nap,
Az eső puhán essen földjeidre,
S míg újra találkozunk,
Hordozzon tenyerén az Isten!

 

 

Testvérpárok I.

 

Olyan testvérekről írok, akik teljes mértékben eltértek egy­mástól, homlokegyenest más habitussal, fizikai vagy jellembeli különbségekkel, és más világnézettel rendelkeztek. A Bibliából példaként hozhatjuk Káint és Ábelt. Míg Ábel a szerénységet és a jóságot képviselte, addig Káin volt a fösvénység és a gonosz­ság megtestesítője. Az emberiség történetében az első gyilkos.

 

 

Testvérpárok II.

 

Míg Hermann Göring sokáig a Harmadik Birodalom második emberének számított, addig öccse, Albert Göring teljes mértékig a másik oldalon állt. Politikai nézeteik már 1923-ban is élesen elütöttek egymástól. Mikor neve miatt az ellenállás tagjai nem is akartak szóba állni vele, így összegezte álláspontját: „Én köpök Hitlerre, köpök a bátyámra is, köpök az egész náci rezsimre.” Viszont a bátyja révén sok üldözöttnek tudott segíteni.

A müncheni sörpuccs (1923. november 9.) során a fölvonuló nácik között Hermannt comblövést érte. Behúzták egy ház udvarába, és ott a zsidó tulajdonos, Robert Ballin menedéket és ápolást nyújtott neki. Ennek fejében később kiszabadította őt és feleségét a koncentrációs táborból. Mikor azzal vádolták, hogy a légierőnél túl sok a zsidó, ezzel hallgattatta el őket: „Hogy Németországban ki a zsidó, azt én határozom meg.”

Albert Göringet, aki igazoltan 34 zsidót mentett meg, a II. világháború után már csak pusztán a neve miatt is kegyetlenül meghurcolták és megkínozták. A későbbi kutatások eredménye: 2013-ban az izraeli Jad Vasem intézet megnyitotta Albert Göring aktáját. Ezzel út nyílik a Világ Igaza kitüntetéshez.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS