Hetedhéthatár | Monumentális műalkotások láthatók Pécsen

Kultúra, művészet

Monumentális műalkotások láthatók Pécsen

Arad és Pécs immár 10 éves testvérvárosi együttműködésének keretén belül Pécsett is bemutatják Dumitru Şerban aradi szobrászművész monumentális alkotásait. A március 23-án megnyíló Szobrok a városban (Sculptură în cetate) című tárlaton a művész mintegy 30 éves alkotói pályafutásának kiemelkedő darabjaiból közel 20 szobrot tár a nagyközönség elé a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

 

 

A román kulturális élet egyik legismertebb művészeként nyilvántartott szobrász Pécsen bemutatásra kerülő nagy volumenű alkotásait a világ több nagyvárosának közterein láthatták már, például Magyarországon, Németországban, Libanonban, Franciaországban, Egyiptomban vagy Görögországban.

A pécsi kiállítás nagy térfogatú és kiterjedésű, különböző méretű darabjai lakonikusan és finoman utalnak a város témáira, köztéri elhelyezésük nem véletlenszerű. Rendszerint a forgalmasabb csomópontoknál kapnak helyet, éppen azért, hogy megtörjék a városi élet mindennapi ritmusát. Ioan Iovan műkritikus Şerban szobrait „monumentálisként” jellemzi, a darabok szerinte „találkozások és elválások”, „csomópontok”, „kereszteződések”, „irányvonalak” egy „ideális központ” felé vagy „sehová”.

Constantin Prut kritikus meglátásában Dumitru Şerban most bemutatott alkotásaival a szobrászat és ezen túl a művészet jelenkori társadalmi szerepét feszegeti, ugyanakkor a szobrászat régi, antropocentrikus eszményébe vetett töretlen bizalmát fejezi ki.

Az 1948-as születésű Dumitru Şerban jelenleg a Romániai Képzőművészek Szövetségének Arad megyei elnöke, 1979 óta lelkes szervezője a romániai szobrász szimpóziumoknak. Az elmúlt évtizedek során nemcsak hazájában, hanem a határon túl is tekintélyes hírnévre tett szert, több kötet szerzője, jelenleg egy tanulmányon dolgozik, melynek középpontjában a művészek romániai társadalmi helyzete áll. A jelenkori művészetek egyik fontos alakjaként tartják számon a román műkritikusok.

 

Dumitru Şerban
Szobrok a városban
március 23. – május 20. Kiállításmegnyitó: március 23. 14.00
Zsolnay Kulturális Negyed – m21Galéria

Web: http://www.pecsprogram.hu/program/Szobrok_a_varosban_Dumitru_Serban_kiallitasa

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Monumentális műalkotások láthatók Pécsen”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés