A világhírű Samuel Tétreault Budapesten! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A világhírű Samuel Tétreault Budapesten!

A cirkuszművészeti híresség a Sziget Fesztiválra készül egy igazán egyedi, különleges produkcióval, amelyet a Baross Imre Artistaintézet már végzett, valamint harmad- és negyedéves diákjaival hoz létre. Az elmúlt héten folyamatosan tartott a tréninggel egybekötött casting, s hamarosan az is kiderül, hogy ki lesz az a 12-20 fő, akikkel május elején elkezd próbálni az egyedülálló kortárs cirkuszművészeti előadásra.  

A cirkuszművészet megújulásának következő állomása lehet a közös munka a világhírű artistaművésszel. A két esztendővel ezelőtt indult folyamat első nagy lépcsőfoka a Lúdas Matyi a cirkuszban előadás volt 2016-ban, amely azóta is elsöprő sikerrel fut a Fővárosi Nagycirkuszban. A több mint 80 előadást számláló összművészeti produkció – amely eddig több mint 50 000 nézőt vonzott a cirkuszba – legújabb szériájában április 2-ig látható a porondon. Ezt követte egy különleges Shakespeare-adaptáció, a Rómeó és Júlia, amely az artistaképzős diákok vizsgaelőadásából nőtte ki magát egy izgalmas, sokrétű, kortárs cirkuszművészeti produkcióvá, melyet a 2017-es Sziget Fesztiválra is meghívtak a szervezők.

A következő bravúros kísérlet a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitónapján bemutatott Egyenes labirintus volt Hegymegi Máté rendezésében.

A Fővárosi Nagycirkusz a múlt tisztelete és az elődök érdemeinek megőrzése, a klasszikus cirkuszművészeti előadások bemutatása mellett teret ad a megújulási kísérleteknek, támogatja a fiatalok útkeresését. A Baross Imre Artistaképző Intézetet kreatív alkotóműhellyé formálja a diákok lelkes kísérletezése, fiatalos lendülete, tanulni akarása. Ennek egyik kiemelkedő példája a fiatalok saját kezdeményezésére létrejött Ágnes asszony-feldolgozás, amellyel indultak a Petőfi Irodalmi Múzeum Alkotni Arany pályázatán. Samuel tehát egy nagyon kreatív, sokoldalú, a világra nyitott csapatból választhatja ki különleges előadásának szereplőit.

 

Samuel Tétreault 7 éven keresztül tanult a Montreál Nemzeti Cirkusziskolában, ahol az artistaművészeten túl a tánc és a színház világa felé is szenvedélyesen fordult. Kéz-egyensúlyozó számával számos nemzetközi cirkuszfesztivál díját elnyerte. 2002-ben – a háta mögött 1500 fellépéssel a Cirque du Soleil egyik legnépszerűbb műsorában, az Alegríában, a Cirque Éloize turnéelőadásaiban, valamint számos neves kabaréműsorban Németországban – 6 művészeti igazgatóval együtt társalapítója lett a montreali székhelyű 7 Fingers cirkuszművészeti kollektívának, amely világhírű produkcióiról híres az egész világon. A művészek saját előadásai, Broadway show-k, művészi együttműködések, olimpiai rendezvények, televíziós műsorok hordozzák a sokszínűség nagyköveteinek, a kortárs cirkuszművészet egyik legnépszerűbb képviselőjének, a 7 Fingers formációnak vitathatatlan jelét. Tétreault a legtöbb 7 Fingers show-ban társrendezőként működik közre, de a színpadon is feltűnik több produkcióban.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS