Egy mű, három kötet - Tompa Mihály: Szuhay Mátyás • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Egy mű, három kötet – Tompa Mihály: Szuhay Mátyás

Tompa Mihály 1846-ban írta meg és az év végén beküldte Szuhay Mátyás című költői elbeszélését a Kisfaludy Társaság pályázatára. A pályadíjat Arany János Toldija nyerte el, a Szuhay Mátyás dicséretben valamint külön jutalomban részesült és az év folyamán a Kisfaludy Társaság pályaművei közt megjelent.

 

 

A mű 2018 elején különleges kiadásban látott napvilágot, három kötetben. A kis méretű, 10×10 cm nagyságú, fehér, sárga és zöld színű könyvecskék szerkesztője Dr. Imolay Lenkey István, Tompa Mihály munkásságának nagy ismerője és népszerűsítője. Az egyenként száz, sorszámozott példányban megjelent kötetek különlegessége, hogy a Tompa-művet három művész illusztrálta, így a fehér kötetet Németh Andrea festő, grafikus, a sárgát Nőt Béla képzőművész, a zöldet pedig Baranyai Ferenc grafikus illusztrációi gazdagítják.

Mindhárom kötet első részében négyoldalas ismertetés található a Szuhay Mátyás című költeményről, majd maga a mű következik, amelynek egy-egy mozzanatát a művészek illusztrációi jelenítik meg az olvasóknak. A könyvecskék utolsó oldalán az adott kötet illusztrációit készítő művész rövid bemutatását olvashatjuk.

Különleges élmény a három könyvet egymás után végiglapozni, és megtapasztalni, hogy az egyes művészeket a költemény mely részletei ihlették meg, melyik jeleneteket választották ki, majd milyen technikával rajzolták, festették meg azokat a fantáziájuk, elképzeléseik nyomán.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS