Szarvas István | Továbbra is népszerű az Év Gyógyszerésze pályázat

Emberi tényező

Továbbra is népszerű az Év Gyógyszerésze pályázat

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfelelően immár 8. alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az Év Gyógyszerésze cím elnyerésére.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke  2018 március 28-án Budapesten a Marriott Hotelben sajtóebéd keretében az elmúlt évek sikereit kiemelve beszámolt arról, hogy milyen nagy szakmai hangsúlyt kapott ez a pályázat. Ma a gyógyszerész a gyógyszertárban olyan helyzetben van, hogy a betegéről majdnem mindent tud, TAJ szám, személyi igazolvány ismeretében látja a gyógyszerész azt a gyógyszer-anamnézist, ami alapján részben kitalálhatók a betegségei és a betegség adatai, ami szakértelemmel igen hatékony egészségnyereség irányába tudja elmozdítani a beteg terápiáját. Az információtechnológiából, ha összerakjuk az adatokat, egy teljesen új gyógyszerészet kialakulását láthatjuk.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökségi tagja elmondta, hogy a témakörök összeállításánál az a cél volt fontos, hogy egy hatékony, biztonságos és nem utolsósorban költséghatékony gyógyszerellátást tudjunk biztosítani a mindennapok során. Az utóbbi időben ez farmakoterápia címszó alatt került a figyelem középpontjába, éppen ezért a témaköröknél azok kerültek kiválasztásra, amik a leginkább foglalkoztatják a gyógyszerész társadalmat és a legnagyobb haszonnal járnak az egész társadalom számára. Az eddigi évek tapasztalati alapján kiemelte, hogy a praxis közösségekben történő együttműködés, illetve a beteg és a szakemberek közötti tudatos együttműködés különösen fontos, hogy a terápia sikeres legyen, illetve az adherencia program a jövő megkerülhetetlen témái.

Az idei év témaköreit a zsűri a következőképp határozta meg:
Gyógyszerészi szerepvállalás a farmakoterápia menedzselésében
Betegek adherenciájának elősegítése (gyakorlati tapasztalatok)
Együttműködés az orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel a gyógyszerészi a gondozás során
Véralvadás-gátlóval kezelt betegek gondozásának jelentősége, protokollja
Önellenőrző gyors tesztek – a betegek edukációjának, önmenedzselésének elősegítése
Kreatív és innovatív megoldások a nép-egészségügyi programok megvalósításában a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén
Interakciók – a gyógyszer – gyógyszer / étrend kiegészítő és táplálék kölcsönhatás(ok) jelentősége – az expedíció és a terápia menedzsment során
Gyógyszerészi gondozási lehetőségek és/vagy tapasztalatok a jelentős betegpopulációt (diabetes, hypertonia, stb.) érintő területeken
Gyógyszerészi gondozás az elektronikus egészségügyi szolgáltatásban
Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció és tapasztalatok

Dr. Mike László országos tiszti-főgyógyszerész a szakhatóság részéről hozzáfűzte: a gyógyszertár-működésben fontos az információátadás beteg és gyógyszerész között, annak érdekében, hogy az adott gyógyszer jól hasson. Minden gyógyszer annyit ér, amennyit az átadott információból hazavisz a beteg. Ezért is fontos az egyszerűen és világosan megfogalmazott információátadás. A miért, mikor és hogyan szedje a beteg a gyógyszert.

Dr. Szökő Éva, a Gyógyszerész-tudományi Társaság elnöke örömét fejezte ki, hogy ez a pályázat – verseny már nyolcadik alkalommal kerül meghirdetésre, jó látni a gyógyszerészeknél, hogy vannak, akik már készülnek rá. A hatékony, eredményes és biztonságos gyógyszeres terápia segítése az egyik fő feladata a gyógyszerészeknek, melyet nagyon sokrétűen lehet végezni. Elsősorban a krónikus betegségek során fontos a betegek követése, támogatása, hogy az adherenciát elősegítsük. Fontos feladat a prevenció, az életmód-tanácsadás, mellyel megelőzhetőek lehetnek a krónikus betegségek. A betegek öngyógyszerelésének támogatása, megfelelő eligazítással és tanácsadással. Kiemelt feladata van a gyógyszertárakban dolgozóknak a lakosság egészségértésének növelésében, az információ helyes és világos átadásával. Bízik benne, hogy a pályázatokban az innovatív megközelítés lesz a kulcs.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a telefonhívások 70-80% megelőzhető lett volna, ha a betegek saját egészségükről többet tudtak volna, az egészségértésük magasabb volna. A KSH adatok alapján a lakosság 45% valamilyen tartós betegségben szenved, a mentőszolgálatnak kb. egymillió esete van. A magyar emberek nem nagyon tudják, hova forduljanak egészségügyi információkért, a mentésirányítókhoz is sok ilyen jellegű kérés érkezik. Ugyanakkor Magyarországon az egészségügyi ellátórendszer kiválóan fejlett, azon belül a gyógyszerészet és a gyógyszerellátás példamutató rendszerű, de kevésbé élünk vele, mint ahogy élhetnénk. A kommunikáció is egy forradalmi változáson megy keresztül, aminek a legmagasabb rendű terméke a bizalom, és ez elengedhetetlen a gyógyszer és az hozzá kapcsolódó információ mellett a gyógyuláshoz. Az elmúlt évben is látunk olyan pályamunkákat, ahol ennek a bizalomnak a fejlődését láthattuk a mikroközösségekben. A társadalmi haszon ott van, ahol egy-egy arc mögött ott van egy pályázati anyag, egy olyan innovatív megoldás, amit átvéve később a többiek is tudnak használni.

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, egy példán keresztül érzékeltetve elmondta hogy ez a gyógyszerészeti munka egy maratonhoz hasonló, egy végeláthatatlan feladat (pl. minden magyar állampolgár tisztába legyen a védőoltások fontosságával). Ha belegondolnak mennyi félrevezető információtömeg zúdul az emberekre az interneten keresztül és ennek ellenére az EU valamennyi országa irigyli a magyarországi átoltottsági adatokat. Nehéz kimérni, kinek pontosan hány százaléka van ebben a sikerben, ezek nem ilyen jellegű feladatok, ezek olyan maratonok amihez mindenkinek hozzá kell tenni, és képesnek kell lenni hosszútávon gondolkozni benne. Örömét fejezte ki, hogy egy olyan cégnek dolgozhat, ahol ezeket a hosszútávú maratonokat támogatják. Látszik, hogy ez is egy hosszútávú program, aminek a súlyát adja, hogy mellette áll szakma is, nagyon széles kört ölel fel, nagyon fontos témákat feldolgozva, még jó néhány évnyi munkával.

A Pályázat menetéről Torjai Gábor, a szervező Nero Solution Kft részéről elmondta: a beérkező (internetes és postai) szavazatok alapján rangsort állítanak fel. A tíz legtöbb szakmai szavazatot kapott gyógyszerész névre szóló felkérést kap a pályázaton való részvétel további részleteivel. További 10 gyógyszerészt a betegek szavazatai alapján rangsorolnak, akik szintén felkérést kapnak a pályázaton való részvételre.

A szavazáson megjelölt gyógyszerészektől a szervezők egy publikációt várnak el, a pályázat során meghatározott témakörök egyikében, melynek leadási határideje 2018. augusztus 21-e. A pályaművek beérkezését követően, azokat a zsűri anonim módon bírálja el, majd az őszi Gyógyszerész Kongresszuson egy díjátadó ünnepség keretében ismerteti a díjazottak névsorát.

A korábbi évek pályázataira és pályázóira már az Év gyógyszerésze kampányon kívül is számos szakmai fórumon felfigyeltek, előadásaikat nagy érdeklődés övezi köszönhetően az aktuális témáknak, valamint az értékes pályamunkáknak. Egy új szakmai szeminárium is indult a pályázók pályaműveinek szélesebb körben történő bemutatásával és megismertetésével Év Gyógyszerésze szeminárium néven, ami idén már önálló akkreditációval is rendelkezik.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Továbbra is népszerű az Év Gyógyszerésze pályázat”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés