Pinczehelyi Sándor: Plakátok és egyebek 2000-2018. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pinczehelyi Sándor: Plakátok és egyebek 2000-2018.

Plakátok és egyebek 2000-2018 címmel nyílik Pinczehelyi Sándor kiállítás a pécsi Nick Galériában.

Pinczehelyi Sándor a Pécsi Műhely egyik alapító tagja, 22 évig vezette a Pécsi Galériát és félezer kiállítást rendezett. 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, valamint 5 éven keresztül a Vizuális Művészeti Intézet igazgatója volt. Műveit világszerte köz- és magángyűjtemények őrzik. Munkácsy-díjas, 2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze.

Képzőművészeti munkássága mellett több évtizede foglalkozik tervezőgrafikával. 2002-ben jelent meg a „kékbajszos” könyve, amelyben 1970-2000 között készült grafikáiból válogatott. A Nick Galériában 2000 óta készült alkotásainak egy kis részét mutatja be „Plakátok és egyebek” címmel. Megbízásait elsősorban Pécs és Baranya kulturális, tudományos, turisztikai életének szereplőitől, résztvevőitől kapta, így az elmúlt majdnem két évtizedben is formálta városunk, környezetünk vizuális megjelenését. Sok darabot készített a Magyar Plakát Társaság kiállítási felhívásaira is. Tervezett plakátot, logót, arculatot, könyvet, szinte mindent, ami ennek az alkalmazott művészetnek része. Előkészítés alatt áll a 2018-ig megvalósult műveinek könyv formájában történő megismertetése.

Pinczehelyi Sándor alapító tagja a DOPP (Ducki, Orosz, Pócs, Pinczehelyi) plakáttervező csoportnak (1987). Több kollégával együtt létrehozták a Magyar Plakát Társaságot 2004-ben, amelynek 2010-2015 között elnöke volt. Számos hazai és külföldi tervezőket bemutató egyéni és csoportos plakátkiállítás, biennálé szervezője, résztvevője, Magyarországon és külföldön.

A tárlat június 24-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

Facebook

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS