A kétszárnyú • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A kétszárnyú

 

Pécsi Jonatán belépett a bevásárlóközpont ajtaján, melynek az egyik szárnyát egy fiú tartotta nyitva udvariasan, türelmesen. Pécsi Jonatán éppen szórakozott volt ekkor, merő véletlenségből a másik szárnyon lépett be, amit maga nyitott ki, ellépve az előzékeny fiú és a nyitott ajtószárny mellett. Pár lépés után hangos beszédet hallott a háta mögött. Mintha ezt mondta volna valaki: ajtónálló vagyok, vagy mi a franc?! Jonatán visszanézett, ekkor vette észre a fiút, ahogy dúlva-fúlva tartott az utca felé. Már csak a hátát látta. A csapóajtó dühösen lengett kettejük között.

Pécsi Jonatán ekkor jött rá, mi történt. Nyomban lelkiismeret-furdalása is támadt. Lehet, hogy ez a srác életében először volt előzékeny valakivel, és pechjére éppen én voltam az. Most biztos csalódott a világban, ez se lesz udvarias többé senkivel. Sőt, legközelebb direkt rávágja majd az ajtót valakire. Nem fog megbízni az emberekben: nem is lesznek barátai. Nagy az esélye annak, gondolta Jonatán, hogy magányos ember lesz belőle egész életében. Keserű mizantróp lesz, csak egy strapabíró cserepes virág lesz a lakótársa egy lepusztult albérletben. És ez bizony az én lelkemen szárad.

Ha jön egy lány az életében, fél majd kinyitni szíve ajtaját neki, mert azt fogja gondolni, hogy hiába tartja nyitva az ajtót, az emberek mindig a zárt ajtókat válasszák. Minek reszkírozzon az ember annyi csalódást, fájdalmat, sebet?

Utálni fog mindenkit a Fészen, akik házasodnak, akik a kisbabájukról posztolnak képeket. Esténkén lövöldözős játékokkal játszik majd a számítógépén, az áldozatok helyére saját szomszédjait képzeli el, a vidám, családos embereket. És innen csak egy lépés, hogy egy fene tudja honnan vásárolt puskával valóban le is lője a szomszédjait.

Mire Jonatán fogott egy bevásárlókocsit, szentül hitte, hogy ma délután a kétszárnyú ajtónál egy gyilkos született. Egy keserű, magának való gyilkos. És ő szülte őt.

Pécsi Jonatán általában túlgondolja a dolgokat. Nyugtassátok meg valahogy. Honnan ismeritek fel? Onnan, hogy egy kétszárnyú ajtónál sosem azon a szárnyon lép be, amit udvariasan tartanak neki, hanem a másikon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS