Adalék Trianonhoz • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Adalék Trianonhoz

Adalék Trianonhoz

 

A magyarság legnagyobb nemzeti tragédiája: Trianon, 1920. június 4. Ezt a napot a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Amúgy gyásznap, mint október 6. és november 4. Több gyásznapunk van, de mindet csupán felsorolni is sok lenne. Ideje eloszlatni egy tévhitet. Nagy-Magyarország területe Trianon előtt 325 ezer km2 volt. Ebből elraboltak 232 ezer km2-t. Érdekes, hogy erre sokan mondják: az ország 2/3-át elvették. Ez erős túlzás, erősen lefelé kerekítve. A pontos adat 71,38%. Az pedig már messze van a 2/3-tól. Inkább a 3/4-hez közelít. Több községet csatoltak Lengyelországhoz Szepes és Árva vármegyéből. Trianon további kedvezményezett államai: a háborút kirobbantó Ausztria, Cseh-Szlovákország, Románia, Szerb-Horvát-Szlovén Királyság és Olaszország. A területrablás után alakult ki az a helyzet, hogy Magyarország lett a földkerekség egyetlen olyan állama, amely minden irányban önmagával határos. Magának a békediktátumnak egyenes következménye lett a II. világháború.

A népesség száma 20 886 487-ről 7 615 117-re esett vissza. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt a határon kívülre, kisebbségi létbe. A győztes hatalmak semmibe vették az eredetileg legfon­tosabb rendezőelvet: a népek önrendelkezési jogát, és csak kevés helyen engedélyezték a népszavazást. Így lett Sopron a leghűségesebb város: Civitas fidelissima. Balassagyarmatról 1919 januárjában verték ki a cseheket. Ezért kapták a legbátrabb város, Civitas fortissima címet.

 

 

Ez is Trianon következménye

 

Ki mit gondol, vajon az aradi tizenhárom vértanú közül hánynak és kinek esik Csonka-Magyarország területére szülővárosa vagy szülőfaluja? Mindössze csupán kettőé: Török Ignác Gödöllőn, míg Vécsey Károly gróf Pesten született. A többiek születési helye hat másik ország között oszlik meg.

 

Aulich Lajos Pozsony, ma Szlovákia
Damjanich János Staza, ma Horvátország
Dessewffy Arisztid Csákány, ma Szlovákia
Kiss Ernő Temesvár, ma Románia
Knezić Károly Nagygordonya, ma Horvátország
Lahner György Necpál, ma Szlovákia
Lázár Vilmos Nagybecskerek, ma Szerbia
Leiningen-Westerborg Károly gróf Ilbenstadt, Németország
Nagysándor József Nagyvárad, ma Románia
Pöltenberg Ernő lovag Bécs, Ausztria
Schweidel József Zombor, ma Szerbia

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS