Strandszezon • Hetedhéthatár

Galéria

Strandszezon

Az 1960-1970-es évek balatoni építészetét mutatja be a Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból című kiállítás a Lechner Tudásközpontban. A 2018. május 24. és szeptember 18. között megtekinthető tárlaton közel száz, többek között a siófoki Lidó Hotelt, a badacsonyi Tátikát és Poharazót, a tihanyi hajóállomást ábrázoló fotó mellett tóparti légi felvételek, életképek és korabeli útikönyvekből idézett tanácsok elevenítik fel a Balaton aranykorának hangulatát – az egykori tervezővállalatok, a VÁTI és az UVATERV Lechnerben őrzött fényképeinek segítségével.

A Balaton körüli üdülőterületek fejlesztése az 1950-es évek második felétől indult meg. A javarészt kereskedelmi- és vendéglátóipari funkciót betöltő létesítmények a megnövekedett üdülőforgalom, immár a tömegek számára elérhetővé vált balatoni nyaralás igényeinek kiszolgálására épültek, de egyúttal teret adtak a formai és szerkezeti kísérletezésnek is. Az államszocializmus korát felidéző tárlaton az akkori építészgeneráció minőségi, újító és kreatív épületei bukkannak fel településenként: Tihany, Siófok, Balatonalmádi, Badacsony és Balatonföldvár a tóparti körút állomásai.

Az alábbiakban válogatást adunk közre a kiállításon megtekinthető felvételekből. A képeket a Lechner Tudásközpont bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Balatonfüred

A badacsonyi Tátika étterem, tervezte: Callmeyer Ferenc – IPARTERV

Pancsoló gyerekek

Életkép a balatonfüredi kempingben

A balatonföldvári strand, tervezte: Kopári Dénes – PÉCSITERV

Szállodasor Siófokon – Lidó és Hungária szállodák, tervezte: Polónyi Károly és Czigler Endre – IPARTERV

Kilátó presszó, Balatonföldvár, tervezte: Elekes Keve – PÉCSITERV

Tihany

Badacsonyi Poharazó, tervezte: Callmeyer Ferenc

Lányok a tihanyi móló várójának korlátján


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS