Pécsi Harmadik Színház: minőség és műfaji változatosság • Hetedhéthatár

Színház

Pécsi Harmadik Színház: minőség és műfaji változatosság

Minőség és műfaji változatosság – ennek jegyében állította össze a 2018/2019-es évadra Örkény- és Déry-bérletének műsorát a Pécsi Harmadik Színház. Továbbra is a kortárs magyar művek alkotják a repertoár fő vonulatát, melyben az értékközpontúság az elsődleges szempont, s az, hogy a darabok által bepillantsunk az emberi kapcsolatok ezernyi titkába, a lélek útvesztőibe, és különleges vagy mindennapi sorsok tükrén át jobban megismerjük önmagunkat is.

A teátrum saját bemutatója nyitja a bérletes előadások sorát: 2018 őszén állítja színpadra a Pécsi Harmadik Színház igazgatója, Vincze János Jászai-díjas rendező Schwajda György keserű komédiáját, A szent családot. (Ezt az elmúlt szezonban szerették volna műsorra tűzni, de a teátrum súlyos agyagi helyzete miatt nem kerülhetett rá sor.) E nagyszerű dráma főszerepében tér vissza a színházba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek a közönség emlékezetében. Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig. Most szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, partnerei Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, Tamás Éva, László Csaba, Bánky Gábor, Németh János, Götz Attila és Tatai Gergő lesznek.

Részlet a Fejünk felől a tetőt című előadásból
(Fotó: Ivancsics Ilona és Színtársai)

A november végére tervezett bemutató mellett két magyar regényadaptáció is gazdagítja a bérletes előadások kínálatát, méghozzá irodalmunk legjelesebb írónői közül két kiváló szerző: Jókai Anna és Szabó Magda révén. A Fejünk felől a tetőt Jókai Anna első, 1968-ban megjelent, 4447 című regényéből készült, ezt a Jászai-díjas Kőváry Katalin rendezésében, Ivancsics Ilona és Színtársai hozzák színházunkba. Szabó Magda: Az ajtó című regényéből a Spirit Színházban született remek előadás Hegyi Barbara és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével, Czeizel Gábor rendezésében. A Szabó István által filmre is vitt, megrendítő történet két karakteres asszony különös kapcsolatát meséli el.

Persze, komoly dolgokról a humor görbe tükrén keresztül is beszélhet egy mű. Erre ad példát a Pannon Várszínház vadonatúj produkciója, a Csinibaba című zenés játék, amely Tímár Péter 1997-es kultuszfilmje alapján készül, s a színpadi adaptációt az egyik forgatókönyvíró, Márton Gyula jegyzi. Vándorfi László rendezésében, a népes veszprémi társulat közreműködésével fergeteges előadásra számíthatunk!

Részlet a Chioggiai csetepaté c. előadásból
(Fotó: Tamási Áron Színház)

Nem múlhat el évad határon túli teátrum vendégjátéka nélkül. A Határtalan város – Határtalan színház sorozatban ezúttal a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata érkezik Pécsre. A 70-80-as évek népszerű olasz slágereivel megszólaló Goldoni-vígjáték, a Chioggiai csetepaté Sardar Tagirovsky rendezésében, idén júniusban a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján megkapta a Legjobb társulat díját, Erdei Gábor pedig a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerésben részesült. A Kritikusok díjának idei versenyében is érdekelt e kiváló produkció a Legjobb zenés előadás és Korodi Janka révén a Legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A komédia 18. századi nagymesterének műve 21. századi történetként pereg le a szemünk előtt, látványos zenés-táncos produkcióként, melyről a kritikusok egyöntetűen szuperlatívuszokban beszélnek, igazi örömjátékként méltatva a sepsiszentgyörgyiek előadását.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS