Kérdeztem - válaszoltak III. • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Kérdeztem – válaszoltak III.

Immár harmadik kötetében adja közre Szarvas István író újságíró Hetedhéthatár Magazinban megjelent interjúit.

Eddigi köteteiből megismerhettük újságírói, interjút készítő törekvéseit, sajátosságait, képet kaptunk kérdezettjeinek köréről: művészekről, politikusokról s nem utolsó sorban tudósokról, sikeres gazdasági szakemberekről.

A közölt interjúk közül az első 1999-ben, az utolsó 2017-ben készült, de az érintett esemény gyakran ennél régebbi, a rendszerváltás időszakából való – történelmi távlatnak is beillő, gyorsan változó eseménydús világunkban.

Megváltozott maga a médiavilág is, az újságírás mikéntje is. Tóth Szabolcs Töhötömmel, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesével folytatott beszélgetés a magyar újságírás helyzetéről, a nyomtatott és online sajtóról, jelenükről és jövőjükről ad képet.

Érdeklődésre tarthat számot a külföldi tapasztalatokkal is rendelkező üzletemberekkel, politikusokkal, a kulturális élet jeles személyiségeivel folytatott beszélgetése Szarvas Istvánnak. Vissza-visszatérő kérdése: „milyen tapasztalatokat szerzett?”, „Miben tér el a Magyarországitól?”, „Hogyan tudja hasznosítani tapasztalatait?”

A történelmi távlat igen érdekes, kevésbé, vagy már feledésbe merült témát tár elénk. Több interjú közül a dr. Gruber Nándor dandártábornokkal folytatott interjút hadd említsem.

Tapasztalatok, vélemények, törekvések, tanulságok és tanácsok sorjáznak az írásokban. Róbert László Pulitzer-emlékdíjas újságíró „Figyeljünk egymásra, figyeljünk a másik emberre, de magunkat is szeretni kell ahhoz, hogy szerethessünk”. – Országokkal, népekkel való viszonyunk kapcsán.

Összecseng ezzel, bár vitára is ad lehetőséget – mint sok egyéb – Jónás Gabriella színésznőnek, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárának, a Szabadkai Színház társulata sikereinek forrásáról vallott véleménye: „Társulatban gondolkodtak, nem az önmegvalósítás volt az elsődleges céljuk”.

Államfők, nagykövetek, professzorok, művészek, gazdasági szakemberek soraival készültek interjúk. Befejezésül csak Boross Péter ex-miniszterelnök 2008-ban mondott szavait idézném: „ennek a nemzetnek a történelme semmi másról nem szól, mint hogy mély gödrökbe esik bele, mégis ki tud kapaszkodni onnan a világ csodájára. Remélem, hogy ebből is kikapaszkodik. Kívánom mindenkinek aki olvas.”

Olvassuk hát Szarvas István interjúkötetét és gondolkodjunk az olvasottakon épülésünkre.

 

(Fenti írásunk a kötet előszavaként jelent meg.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS