Ferenc, a szaki • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Ferenc, a szaki

 

Ferenc, a szaki

Még embert úgy hegeszteni nem láttam, mint ahogy azt Ferenc, a szaki csinálta. Ízig-vérig pesti vagány volt. Minden egyes munkája mesterdarab volt. Élmény volt nézni, ahogy dolgozott. D. Dr. Nagy Barna, apósom és én is sokszor fordultunk hozzá segítségért. Olyankor mindig mondogatta apósomnak:

– Hej, professzor úr, de sokat kell lopni ahhoz a becsületes embernek, hogy tisztességesen megéljen! Pedig tessék elhinni, ami nincs betonba öntve, én azt viszem.

Egy régebbi munkahelyén, ahol többnyire titkos katonai holmikat gyártottak, polgári portéka csak álcázásként fordult elő, az ő brigádjából került ki a vállalat vezérigazgatója. Az új seprő jól seper elve alapján mindjárt az első termelési értekezleten kikelt magából, és mindenkit lehordott, fenyegetett, hogy vegyék tudomásul, innen, a gyárból mostantól egy alátétet sem fog kivinni senki, azt ő személy szerint garantálja, stb., stb.

Feri szaki viszont a „ha te is úgy, mi is úgy” elve alapján összebeszélt a többiekkel. Mindent beszereztek, ami az akciójukhoz kellett. Másnap reggel azzal kezdték, hogy az egyik fehérköpenyesnek öltözött beavatott, kezében egy tengeralattjáró periszkópjával megállt a gyár udvarán. Egy másik fehérköpenyes megelőzte őt a teodolitjával, beolvasott néhány műszaki paramétert a mellette álló fehérköpenyesnek, aki buzgón írta az adatokat egy füzetbe. Új állás következett.

A periszkópos jó darabot ment a gyár kijárata felé, a teodolitos mért, diktált, elküldte a portást az útból, előzött, újra mért. Így szépen kiaraszoltak a gyárból. Kint teherautóra rakták a kellékeket, és irány a nagyfőnök villája a budai káderdűlőben.

A ház előtt ástak egy nagy gödröt. Annak az aljára nagyteljesítményű akkumulátorokat raktak. Utána függőlegesen beállították a periszkópot, tetejére egy piros lámpát, ami elé beépítettek egy villogót. Az egészet élesítették, a gödröt bete­mették, majd távoztak. Már a vezérigazgató is látta hazafelé, hogy nincs minden rendben. Mi a fenének villog a piros lámpa a háza előtt egy tengeralattjáró periszkópjának tetején? Már várták a rendőrök. Csak nehezen tudta kimosni magát. A brigád meg jót röhögött a vezérigazgató kemény ígéretén, ami az ominózus alátétet illette.

 

Mikor lesz…?

 

– Mikor lesz kommunizmus Magyarországon?

– Amikor a rendőrök érettségi találkozója elmarad a zsidó bányászok sztrájkja miatt.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS