Színházi csemegék a Szabadszínház-sorozatban • Hetedhéthatár

Színház

Színházi csemegék a Szabadszínház-sorozatban

Szereplőket, rendezőket és társulatokat tekintve is rendkívül izgalmasnak, tartalmasnak és különlegesnek ígérkezik a Pécsi Harmadik Színház Szabadszínház-sorozata, amely 2018/2019-es évadunk befogadószínházi kínálatának fő vonulatát adja, s 5 társulat 7 produkciójának 12 előadásából áll. A sorozat kurátora Kiss Mónika.

A Nézőművészeti Kft. érkezik elsőként, 2018. szeptember 16-án Tasnádi István: A fajok eredete című groteszk játékával, melyet Dömötör Tamás állított színpadra Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A jól összeszokott színész-trió brillírozik: magától értetődő természetességgel gyúrnak élvezetes játékot abból, ahogy a néha igencsak erőteljes naturalizmust (ön)iróniával, burleszk elemekkel vegyítik. A produkciót – amely elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját – lassan egy évtizede tartják repertoáron.

Háy János a Nehéz című drámát Mucsi Zoltánnak és Bérczes Lászlónak ajánlotta 2009-ben. A darab ősbemutatóját Ördögkatlan-produkcióként 2010-ben láthatta a közönség a Bárka Színházban Bérczes László rendezésében, Mucsi Zoltánnal a főszerepben. 2015-ben a Nemzeti Színházban volt műsoron, a századik előadáshoz közelítve, 2016 januárjától a Szkéné Szín-ház repertoárját gazdagította. Többszörösen díjnyertes produkció, hiszen Mucsi Zoltán a 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb férfialakítás díját, s ugyanebben az évben, ugyanebben a kategóriában a Kritikusok Díját is. Lázár Katit az Anya megformálásáért a legjobb női epizódalakítás díjával jutalmazták ekkor a színikritikusok. Ezt az előadást 2018. szeptember 23-án két alkalommal, 15 és 19 órakor láthatják a Pécsi Harmadik Színház nézői.

Két Orlai Produkciót is vendégül látunk a 2018/2019-es évadban. Benedek Miklós és Ullmann Mónika főszereplésével, Szabó Máté rendezésében lesz látható az egyik legismertebb kortárs angol író, Simon Stephens: Heisenberg című egyfelvonásosa, amely két nagyon különböző, de magányosságában nagyon is hasonló ember egymásra találásának története. A mű tökéletes példázata annak, hogy soha nincs késő ahhoz, hogy nyitottak legyünk a világra. A szerzőt nemzetközi szinten is korunk egyik legizgalmasabb színházi alkotói között tartják számon.

A másik Orlai Produkció Leonyid Zorin legismertebb és legtöbbet játszott, a „szerelem himnuszaként” is aposztrofált darabja, a Varsói melódia lesz a pécsi kötődésű színész-rendező, Kocsis Gergely rendezésében. Az egyfelvonásos műben nem korszakhoz kötött, sokkal inkább általános érvényű történetként elevenedik meg előttünk két fiatal: egy orosz fiú és egy lengyel lány szerelme, akiket a történelem hosszú időre elszakít egymástól. Az 1970-es évek legendás színházi sikere (melyet Sztankay István és Törőcsik Mari nagyszerű alakítása tett felejthetetlenné) most két ragyogó tehetségű ifjú színész: Tompos Kátya és a Pécsről indult Adorjáni Bálint emlékezetes játéka révén születik újjá.

Pintér Béla és Társulatának pécsi fellépéseit is mindig élénk érdeklődés kíséri. Szabadszínház-sorozatunkban két produkcióval jelentkeznek, méghozzá mindegyikből dupla előadást tartanak. A 2011-es POSZT-on három díjat is elnyert, Szutyok című dráma egy állami gondozásban nevelkedő, árva lány sorsán keresztül ad pontos látleletet a társadalomról. Nem ítél, csak megmutatja, miként válnak kiszolgáltatottá, szeretetlenné az emberek. A Legjobb színpadi szöveg díjával is elismert darab főszerepében Szamosi Zsófiát láthatjuk, akit a Mindenki című Oscar-díjas magyar rövidfilmből, és a szintén jelentős nemzetközi sikereket elért Egy nap című alkotásból is ismerhetünk – mindkettő révén Szamosi Zsófia nyerte el a legjobb európai színésznőnek járó díjakat rangos szakmai megmérettetéseken.

Pintér Béláék másik előadása, a társulatvezető által írt Kaisers TV, Ungarn című darab cselekménye az 1848-as szabadságharc egy képzeletbeli mártírja körül forog. Tisztázatlan halála után negyven évvel a saját lánya, egy különös időutazás révén csöppen vissza a múltba, s kénytelen szembesülni azzal, hogy az apja korántsem volt olyan eszményi hős, amilyennek az ő és az egész nemzet emlékezetében élt. A Pintér Béla rendezte előadásban a társulat színe-java színpadra lép.

A Kultúrbrigád és az Átrium közösen jegyzi Az öldöklés istene című előadást, amely a magyar származású, Párizsban élő írónő, Yasmina Reza fekete komédiája. A jelentős irodalmi díjakkal (Laurence Olivier-díj, Tony-díj, Moliére-díj) elismert művet 2011-ben Roman Polanski filmesítette meg. A történet két kisgyerek összeverekedésének apropóján lelep­lező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. A szülők tisztázni szeretnék, mi is történt a játszótéren a fiaik között, ám ehelyett sötétebbik énjük tör felszínre mind a házastársi vitában, mind az egyszemélyes konfliktusok során. Bereczki Csilla rendezésében Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Péterfy Bori és Szikszai Rémusz remekel.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS