Virgilius Moldovan: Leplezetlen történetek • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Virgilius Moldovan: Leplezetlen történetek

2018. október 12-én nyílik a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában Virgilius Moldovan szobrászművész Plain Stories – Leplezetlen történetek című kiállítása.

Virgilius Moldovan brassói születésű (1955) román szobrász, aki a Ceauşescu rendszer embertelensége elől menekülve Bécsben telepedett le. Itt él és alkot immár több mint három évtizede. Tanulmányait még a kolozsvári Akadémián folytatta (1975–79), ahol Kós Károly fia, Kós András osztályában alapozta meg szobrászi látásmódját, formavilágát. Alkotói szemlélete és szobrászatának formajegyei két irányból eredeztethetőek: a lényegre törő, már-már nyers és monumentális balkáni megközelítés mellett a bécsi új-expresszionista mozgalom hatásán keresztül a nyugati művészet konceptualista, történeti beágyazottságon alapuló gondolkodásmódját idézi. Ebből kifolyólag szobrai egyszerre időtlenek és aktuálisak. Aktuálisak, mert az alkotó minden művének alapgondolatát egy konkrét esemény, történet veti fel, melyet a környezetére érzékenyen reagáló értelmiségként él meg és dolgoz fel, belesűrítve egy monumentális pillanatképbe a szoborkompozíció témáját. A méretnövelés, az emberi test lágyságát idéző anyaghasználat (szilikon), annak festői megközelítése, a látszólag kimerevített pillanatok, a viselkedési normákon túllépő pózok, illetve a testiség közvetlen bemutatása olyan szobrászi kreációt eredményez, mely erőteljesen próbára teszi a befogadó hozzáállását, nyitottságát. Ugyanakkor Virgilius Moldovan olyan általános érvényű morális értékekre próbálja meg felhívni a figyelmet leplezetlen szobortörténetei által, melyek az erőteljes, harsány fogalmazásmód mögött örökérvényként csendben meglapulnak, várva a szemlélő gondolati felfejtését.

Virgilius Moldovan rendkívül aktív szobrász, ami az életművében sorakozó szobrai mellett a kiállítási szereplésein is érzékelhető. Ausztria és Románia mellett Hollandiában szerepel a legtöbbet munkáival, de megfordult már a világ számos pontján, fontos kiállítási helyszínén. A magyarországi közönség számára sem teljesen ismeretlen alkotó, hiszen nem olyan rég állított ki Nyíregyházán és Szegeden, most pedig harmadik állomásként Pécsett, az m21 Galériában.

A tárlatot prof. Nyilas Márta egyetemi tanár, festőművész nyitja meg.

Megtekinthető: 2018. december 2-ig.
A kiállítás 18 év alattiaknak nem ajánlott!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS