Két amerikai közgazdász kapta 2018-ban a közgazdasági Nobel-díjat • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Két amerikai közgazdász kapta 2018-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Ő alkotta meg a gazdaság és a klímaváltozás közötti kölcsönhatás kvantitatív modelljét.

Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és kutatásaival megmutatta, hogy a gazdasági erők miként késztetik a vállalatokat újításokra, megvetve ezzel a fejlődés egy új modelljének, az endogén növekedés elméletének alapjait.

A kilencmillió svéd korona (279 millió forint) pénzjutalommal járó díjat december 10-én adják át Stockholmban. A pénzjutalom megoszlik a két kitüntetett között.

„Megállapításaik jelentősen kiszélesítették a gazdasági elemzés területét olyan modellek kidolgozásával, amelyek megmagyarázzák, hogy a piacgazdaság, a természet és a tudás miként gyakorol kölcsönhatást egymásra” – indokolta döntését az akadémia, hozzátéve, hogy a díjazottak nem adnak kizárólagos válaszokat, de megállapításaik sokkal közelebb visznek annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy miként érthető el a tartós és fenntartható világgazdasági növekedés.

A közgazdasági Nobel-díjat, egészen pontosan a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A közgazdasági Nobel-díj eddigi kitüntetettjeinek nagyjából fele amerikai volt, például 2000 és 2013 között minden évben amerikai tudósok nyerték egyedül vagy megosztva a díjat. A díjazottak között ugyan kevesen voltak iskolateremtő hatásúak, de például az 1976-ban kitüntetett, a gazdasági és a politikai szabadságért szakadatlan küzdelmet folytató Milton Friedman munkássága alkotja a jelenlegi monetáris politika sarokkövét. Az 1981-ben kitüntetett James Tobin amerikai közgazdász pedig azzal a javaslatával vált ismertté, hogy az államoknak extra adót kellene kivetniük a pénzügyi tranzakciókra.

Az ideivel együtt immár 81-en kaptak közgazdasági Nobel-emlékdíjat, a díjazottak átlagéletkora 67 év volt. A legfiatalabb díjazott, Kenneth J. Arrow 51 éves korában 1972-ben nyerte el a kitüntetést, a legidősebb pedig Leonid Hurwicz volt, aki 90 évesen 2007-ben vehette át a díjat. Eddig csak egyetlen egy nő kapta meg a közgazdasági Nobel-díjat, az amerikai Elinor Ostrom 76 éves korában 2009-ben.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS