Urbán András kapta a Bojan Stupica-díjat • Hetedhéthatár

Színház

Urbán András kapta a Bojan Stupica-díjat

A háromtagú zsüri (Dimitrije Jovanović – elnök, Ljiljana Todorović és Slavko Milanović) egyhangúlag Urbán András rendezőnek ítélte oda a Szerbiai Drámaművészek Egyesületének (UDUS) Bojan Stupica-díját Jovan Sterija Popović Hazafiak című darabjának színreviteléért, tájékoztatott az UDUS.

Urbán András

Olyan rendezések voltak versenyben, amelyeket 2015. április 1-je és 2017. március 31-e között mutattak be Szerbiában.

A Bojan Stupica-díjat 1971-ben alapították a híres rendezőre való emlékezés jegyében. Urbán András a 32., aki megkapja az elismerést.

Urbán a jelenbe helyezi Jovan Sterija Popović Hazafiak című darabját, amelynek a bemutatója 2015. október 30-án volt a Belgrádi Nemzeti Színházban. Az előadás az eszmék és manipulációk következményeiről beszél, tele van érzelmekkel és erőszakkal, mint nyers és kegyetlen történet a valóságról, amit mind látunk, de semmit nem teszünk annak érdekében, hogy megváltoztassuk. Urbán mai szemszögből rendezte meg a Hazafiakat, amelyben nagyon sok a hasonlóság a 19. század közepével.

Urbán András az egyik legprovokatívabb rendező Szerbiában és a régióban. 2006 óta vezeti a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, de számos más színházban rendez az országban és az egykori Jugoszlávia területén. A szabadkai Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál alapítója. Számos díjat nyert, köztük Magyarország legnívósabb színházi elismerését, a Jászai Mari-díjat. Rendezéseit és előadásait számos hazai, magyarországi és régióbeli fesztiválon díjazták.

(Forrás: seecult.org)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS