A magyar Himnusz • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A magyar Himnusz

 

A magyar Himnusz

 

Kölcsey Ferenc a Himnusz írását Szatmárcsekén 1823. január 22-én fejezte be. Ez a nap ezért lett a Magyar Kultúra Napja.

Vörösmarty Mihály Szózatának sikeres megzenésítése Egressy Béni által 1843-ban arra ösztönözte Bartay Andrást, a pesti Nemzeti Színház igazgatóját, hogy „…Kölcsey Ferencz koszorús költőnk Hymnusára ének és zenekarra téve” pályázatot hirdetett, amit Erkel Ferenc nyert el 1844-ben.

1945 után a kommunista hatalom amit csak lehetett, átszabott szovjet mintára. Többek között a himnusz is felettébb csípte a szemüket. Azt tervezték, hogy Illyés Gyulával íratnak egy új szöveget, azt Kodály Zoltán megzenésíti. Ám mindketten visszautasították a kérést. Kodály röviden azt felelte Révai József, a kommunista párt fő ideológusa fölkérésére: Minek? Jó a régi.

Rákosiék azzal vágtak vissza, hogy letiltották a szöveget, így 1956-ig a magyar himnuszból csak a zenéje hangozhatott el.

 

 

Éljen április 4-e!

 

Persze, éljen, éljen, ugyanúgy, mint az év többi napja is. De nézzük meg, mi történt 1945. április 4-én. Tulajdonképpen semmi nevezetes, ugyanaz, mint 3-án vagy 5-én. Ádáz csaták dúltak a Dunántúlon, a front többször hullámzott ide-oda.

Ám Malinovszkij marsall, a 2. Ukrán Front, és Tolbuhin marsall a 3. Ukrán Front parancsnoka tartva Sztálin haragjától, sietve jelentették, hogy április 4-én kiűzték a német csapatokat Magyarország területéről. Ez szemenszedett hazugság volt.

Maga a tény csak április 13-án következett be. Ettől kezdve évtizedekig ünnepeltük a nagy semmit. Pontosabban igazodtunk a két marsall hazugságához. A Budai Vár belső udvarai közötti kapuk egyikén idilli vadászjelenet bronz domborműve látható. Malinovszkij marsallnak nagyon megtetszettek a vadászkutyák, így azokat hazavitette szuvenír gyanánt. Civil magyarok százezrei köszönhetik neki a malenkij robotot.

 

 

A kommunizmus hét csodája

 

Mindenkinek volt munkája.
Bár mindenkinek volt munkája, senki nem csinált semmit.
Bár senki nem csinált semmit, a terv 100% fölött teljesült.
Bár a terv 100% fölött teljesült, mégsem lehetett semmit kapni.
Bár nem lehetett semmit kapni, mindenkinek megvolt mindene.
Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott.
Bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS