Az 1588-as Pécsi Disputa emlékezete • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az 1588-as Pécsi Disputa emlékezete

A múlt hét végén került megrendezésre a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, illetve a Dél-dunántúli Unitárius Szórványegyházközség szervezésében megvalósuló Emlékezés az 1588-as Pécsi Disputára című tudományos konferencia. A kérdéskör mindeddig nem képezte plenáris konferencia tárgyát, így az esemény minden túlzást nélkülözve unikális jelleggel bírt.

A program délelőtt, a Tettye lábánál található Mindenszentek templomában vette kezdetét, ahol 430 éve a két jeles teológus, Válaszúti György unitárius lelkész, illetve Skarica Máté ráckevei református lelkész vitájára sor került. Az ünnepélyes megemlékezés a történelmi egyházak képviselőinek, illetve a konferencia védnöke, Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek megnyitó beszédével vette kezdetét. A felszólalók mindenekelőtt az összetartozásra, a vallási toleranciára, valamint az ökumenizmusra helyezték a hangsúlyt, továbbá a reformáció (konfesszionalizmus) megújító törekvéseit méltatták. Mindannyian örömüket fejezték ki, hogy Pécs már négy évszázaddal korábban is egy olyan városnak számított, ahol egyfelől lehetőség volt a szabad akarat érvényesülésére, illetve nem utolsó sorban ahol a város lakossága olyan szellemi közeget alkotott, amely közvetlenül bele is kapcsolódott a dogmatikai vitákba. A megnyitó beszédeket követően Dr. Kovács Szilárd, a Pécsi egyházmegye orgonistájának csodálatos orgonajátékát élvezhették a résztvevők. Ezt követően a templom bejárata mellett található emléktábla megkoszorúzására került sor.

Magának a konferenciának a Pécsi Evangélikus Egyházközség (Dischka Győző u. 6.) adott helyet, a templom közvetlen szomszédságában található imaházában. Itt köszöntőt mondott Ócsai Zoltán evangélikus lelkész, az esemény házigazdája. Őt követte Kászoni-Kövendi József, unitárius püspöki helynök, aki szintén köszöntötte a megjelenteket. Emelte az esemény színvonalát, hogy a kérdéskört számos megközelítésből mutatták be az előadók. Míg Dr. Balázs Mihály és Dr. Varga Szabolcs a disputa történeti aspektusaira helyezte a hangsúlyt, addig Dr. Molnár Dávid, Varga Réka és Dr. Papp Balázs irodalomtörténeti szempontból vette górcső alá a tárgykört. A résztvevők így egy igen átfogó képet kaptak a kérdéskörről. Az előadók számos alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy a Válaszúti György által ránk hagyományozott, már több kiadást megélt, a vitát írásban közlő szövegkorpusz értelmezése a latin beszúrások, illetve a betűhű közlés folytán igen körülményes, átszerkesztett kiadása ugyanakkor mind ez idáig várat magára. Az előadások után egy szeretetfogadásra került sor, ahol a kulináris élvezetek mellett lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre is. A programot végül egy hangverseny zárta a templomban, ahol a résztvevők 16. századi felekezeti énekeket hallhattak Joób Emese (ének, koboz), Bolya Mátyás (koboz, citera) és Szitha Miklós (ütőhangszerek) előadásában.

Köszöntő beszéd a Mindenszentek templomában

Koszorúzás

Sok érdeklődő vett részt a konferencián

Hangverseny az evangélikus templomban

(Fotók: Egry Dóra)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “Az 1588-as Pécsi Disputa emlékezete”


  1. Csak most találtam meg és olvastam az emlékezést az unitárius évfordulóról. Valamikor régen az első megszervezője voltam ennek az ünnepélynek, amikor az emléktáblát elhelyezték a Mindenszentek templomának falán. Sajnálom hogy nem tudtam erről az alkalomról. Isten áldjon Benneteket! Szalay Lajos – egyesek szerint volt ref.lelkész

    Hozzászóló: Szalay Lajos | 2019. december 1., 18:29
  2. Hozzászólásom a fentiekben megírtam! Szalay Lajos

    Hozzászóló: Szalay Lajos | 2020. február 5., 11:59

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés