Csaba László: Válság Gazdaság Világ • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Csaba László: Válság Gazdaság Világ

Az akadémikus szerző a mintegy 250 oldal terjedelmű legújabb kötetében az Előszóban így ír: „Elemzésünk alapkérdése az, ami a történettudományi és közgazdaság-tudományi irodalom egyik örökzöldje. Mi határozza meg a fejlődést hosszú távon: a pályafüggőség/path dependence, ahogy Douglass North (2005) felfogásából következne, vagy inkább a társadalmi értékrend és annak változása, és utóbbi révén a leglehetetlenebb helyeken és időpontokban kialakuló pályateremtés/path creation, ahogy az értelmező (hermeneutikai) közgazdaságtan vezető alakja, a chicagói Deirdre McCloskey (2016) érvel gazdaságtörténeti összefoglalójában, valószínűleg nem lehet vagy-vagy lapon dönteni, hiszen-résztvevő megfigyelőként aligha kétséges-minden időpontban és helyzetben van választási lehetőség, mérlegelés, értékelés.”

A kötet Előszóból, Zárszó helyett és 11 fejezetből áll, ezek az alábbiak:

I. BEVEZETÉS
II. ELŐZMÉNYEK: ÖSSZEOMLÁS, REMÉNYEK ÉS FORDÍTOTT TERVEZÉS
III. ELTÉRŐ UTAKON ELTÉRŐ VÉGPONTOKBA (1988-1999):
IV. AZ EURÓPAI UNIÓ MINT VÁLASZTÓFAL
V. AZ ELSZALASZTOTT LEHETŐSÉGEK ÉVTIZEDE: 1999-2008
VI. ORSZÁGTANULMÁNYOK: FELZÁRKÓZÁS ÉS FEL NEM ZÁRKÓZÁS:
VII. A HARMADIK ÉVTIZED ÚJ VILÁGGAZDASÁGI KORSZAKVÁLTÁSA:
VIII. ÚJ UTAKON AZ EURÓPAI UNIÓ: VÁLSÁG ÉS MEGÚJULÁS
IX. A VÁLSÁGKEZELÉS ÖRÖKSÉGE ÉS AZ ÚJ EURÓPAI NORMALITÁS:
X. A TELJESÍTMÉNYEK SZÓRÓDÁSA: OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK:
XI. MIÉRT IS MARADT EL AZ ÚJ GAZDASÁGI CSODA?

Csaba László kitűnő könyvéből megállapíthatjuk, hogy a közgazdaságtudomány forradalmi változások előtt áll és a gazdasági válság előszele megérkezett. Egyetemi hallgatóknak és kutatóknak nyugodt szívvel ajánlom az Éghajlat kiadó könyvét.

 

Csaba László életútja
Csaba László a CEU és a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. 2013 óta az MTA rendes tagja. Publikációnak száma 400, amelyek összesen tizennyolc országban jelentek meg. 2012-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS