Azopan - fotós értékmentés • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azopan – fotós értékmentés

Másfél éves előkészítő munka után elindult az Azopan Fotóarchívum. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet.

Szőcs Edgár, a projekt egyik kezdeményezője a Transindex.ro portál munkatársának elmondta, az Azopan név sokak számára egyet jelent azzal a fekete-fehér fotófilmmel, amelyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott, és az 1990-es évek végéig a legelterjedtebb volt Romániában. 2019 januárjától az Azopan már nemcsak az egykori fekete-fehér fotófilmet fogja jelenti, hanem egy online fotóarchívumot is – a fiataloknak pedig lehet, hogy jobbára már csak ez utóbbit. Az Azopan Fotóarchívum három, a fotózás iránt elkötelezett marosvásárhelyi születésű fiatal, Furó Lóránd-Félix, Fülöp Lóránd és Szőcs Edgár közös projektjeként indult el.

Szőcs Edgár elmondta: a névválasztással nemcsak az Azopan előtt szerettek volna tisztelegni, hanem egyféleképpen a magyarországi Fortepan archívum előtt is, amelynek gyakorlatilag átveszik a modelljét. Jó együttműködésük van a Magyarországi Fortepan archívummal, engedélyt kaptak tőlük, hogy az Erdélyben, illetve Romániában készült fotókat átvegyék, ami nagyjából 2000 fotót jelent. Az adatbázisok össze vannak kapcsolva, és ha valami felkerül a Fortepan archívumába, amit romániaiként kategorizáltak, akkor az átkerül az Azopan adatbázisába is. Természetesen ez egy oda-vissza kapcsolat lesz.

Az Azopan honlapja
Facebook

 

 

(Forrás: Transindex.ro, azopan.ro)

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS