Berend T. Iván: Naplementék • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Berend T. Iván: Naplementék

Az akadémikus szerző, aki az MTA volt elnöke és a Marx Károly Közgazdasági Egyetem volt rektora, az American Academy of Arts and Sciences nemrég megválasztott tagja, 232 oldal terjedelmű legújabb kötetében a könyv elején található fülszövegben így ír:

„Életem során számos interjút adtam ugyan, de egy összefüggő, egész kötetet kitöltő interjú sort még soha. Belevágtunk. Úgyszólván naponta kaptam a kérdéseket, melyeket azon frissiben megválaszoltam. Hosszú hónapok munkájával készült el ez a kötet. A kérdések személyes vonatkozásúak és közérdekűek voltak egyaránt, széles spektrumot öleltek fel múltról, jelenről. Magyarországról és a világról, életemről, nézeteimről és mások nézeteiről. Mivel életem immár közel kilenc évtizedet ölel fel, és az elmúlt, kereken másfél évszázad alatt Magyarországon tíz rendszerváltás zajlott le, s abból öt az én életemben, a témák elkerülhetetlenül korszakok fel-és letűnéséről is szólnak, amit a kötet címe a Naplementék kifejezésével érzékeltet…

A kérdésekre adott válaszaim mögött ott van az egész életem.”

 

Egy másik akadémikus, Csaba László a könyv recenzióban többek között a következőket írja: „Az Éghajlat Könyvkiadó szerteágazó tevékenységének egyik különleges sikeres műfaja a dialóguskötet. Ezekben jeles tudósok és közéleti személyiségek párbeszédei közvetítenek igényes tartalmakat az olvasóknak. E fontos küldetést teljesítő sorozatba illeszkedik a Berend T. Ivánnal folytatott beszélgetésfolyam is… Munkássága – csak az elmúlt negyedszázadra tekintve – nagy gazdagsággal folyt, melyet 31 megjelent kötet jellemez. Legutóbbi könyve 2017-ben jelent meg az egyik legszínvonalasabb angol kiadónál az Európai Unió válságáról és jövőjéről. Ez – a számos elismerés és választott tagság mellett – arra utal, hogy Berend professzor gondolatai továbbra is világszerte nagy visszhangra tarthatnak számot. Az immár egy évtizede írt önéletírását jól viszi tovább a közelmúltat és a jelenkort nagy témagazdagsággal tárgyaló dialógus.

A kötetben található elemzéseket a blogbejegyzésekre emlékeztető, szépirodalmi igényű esszék, történetek teszik teljesebbé, melyek a kérdésekre adott válaszokkal ötvöződve, új sikerműfajjá válhatnak.”

 

Nézzük Kovács Lajos Péter aki több, mint kiadó, hogy ír az Utóirat című részben:

„Három évtizedes kiadói pályám során számos dialóguskötetet adtam közre. Sineira et studio – aminek nyomatékát most külön kiemelném. A könyvek tárgya szinte kivétel nélkül az elmúlt másfél század történésére vonatkozik. Berend T. Iván professzor kötete azonban számos vonatkozásban különleges maradt. Elsősorban azért, mert több mint egy esztendőn át levél útján válaszolt kérdéseimre.

Így mindez a tudós és a rendkívüli világlátással rendelkező morális ember összességének különös kompozícióját adja. Az olvasó nevében mondok hálás köszönetet mindezért.”

Anélkül, hogy Berend T. Iván professzor érdemeit csökkenteném, meg kívánom jegyezni, hogy ehhez a csodálatos könyvhöz szükség volt Kovács Lajos Péter több mint száz ragyogó kérdésére és a kérdező és a válaszoló összhangjára és fegyelmezettségére.

A könyv különleges érdeme, hogy bárhol nyitom ki, keresek egy vagy több kérdés felsorolást, rögtön megkapom az önálló válaszokat.

A következő kiadásnál célszerűnek tartanám, ha lenne valamilyen tartalomjegyzék.

A könyvet mindenkinek elolvasásra ajánlom akit érdekel Magyarország és a világ helyzete.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS