Nem nyugdíjas állás • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Nem nyugdíjas állás

Nem nyugdíjas állás

Dzerzsinszkijt felkoncolták 1926-ban. Helyettese, majd utódja, Menzsinszkij az 1938-as tisztogatások egyik szervezője, később áldozata lett, megmérgezték. Ebben benne volt utóda, Jagoda is. A nagy tisztogatások szervezőjét is utolérte végzete, mert őt meg helyettese és utóda, Jezsov, a 154 cm-es kertitörpe saját kezűleg végezte ki 1938-ban. Aztán Jezsov is kegyvesztett lett, őt Berija végezte ki, Beriját meg Sztálin halála (1953. március 5.) után Hruscsovék, 1953. december 23-án. Ebből is látszik, hogy a terrort fönntartó állami szervek vezetőinek sem volt nyugdíjas állása.

 

Holodomor Ukrajnában

Hanem, ami Ukrajnában zajlott le az 1930-as évek első felében, az minden képzeletet fölülmúlt. A világ egyik legnagyobb éléskamrájában fölütötte a fejét a holodomor, a tömeges éhhalál. Még kannibalizmust is regisztráltak több helyen. Az első szovjet ötéves terv (1928–1933) közepe táján Sztálin elvtársék elhatározták, hogy Ukrajnát iparosítják, és mezőgaz­daságát gépesítik. A népet kolhozokba és szovhozokba kénysze­rítették, a módosabb paraszti rétegek (szóhasználatukban kulákok) mellett mindenkit kiirtottak, aki ellenszegült. Még a vetnivaló gabonát is besöpörték maguknak. Míg azt nagy haszon mellett exportálták, addig a holodomor áldozatainak száma 7 és 10 millió között volt. Ebből 3 millió gyermek. Iszonyat.

 

A halálbüntetés alsó korhatára

Az egész Szovjetunión belül nagy nyomor uralkodott. Többek között tízezrével garázdálkodtak, raboltak a gyermekbandák is. Ekkor szállították le a halálbüntetés kiszabhatóságának alsó határát 12 évre. Mindezt a kommunizmus győzelmének nagyobb dicsőségére.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS