Banai Péter: Idén is elérhető a gazdaság 4 százalékos növekedése • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Banai Péter: Idén is elérhető a gazdaság 4 százalékos növekedése

A magyar gazdaság jelenlegi növekedési ütemének hosszabb távú fenntarthatóságához szükség lesz a kis- és közepes vállalkozások termelékenységének növelésére, amit az egyre jobban terjedő ipar 4.0 megoldások is elősegíthetnek – hangzott el a HG Media és a Haszon Magazin Fókuszban konferenciasorozatának idei első, Gazdasági évnyitó 2019 – A szárnyaló gazdaság határai című rendezvényén 2019 január 30-án, Budapesten.

„A kormány várakozása szerint idén is elérhető, hogy a magyar gazdaság 4 százalék körüli mértékben növekedjen” – mondta Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államtitkára a konferenciát megnyitó előadásában. Kiemelte: hosszabb távon a növekedés elsődleges korlátját a munkaerőhiány jelenti. Ebből a szempontból az aktivitási ráta növelésében lát még mozgásteret a kormányzat, különösen az 55 éven felüliek foglakoztatása terén. Emellett a növekedés hosszabb távú fenntarthatóságához a vállalkozások termelékenységének javulása is szükséges.

Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a magyar kkv-k termelékenysége nemzetközi összehasonlításban alacsony. Ezen a helyzeten többek között az adóadminisztráció csökkentésével próbál segíteni a kormányzat. „Az adóelvonás szintje is még mindig magas, hosszabb távon ezt is csökkenteni szeretnénk” – tette hozzá az államtitkár. Példaként hozta fel, hogy a hatéves bérmegállapodás keretében idén a szociális hozzájárulási adó kulcsa 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken.

„Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb iránya a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése lesz, mivel a kkv-k több embert nem fognak tudni a foglalkoztatásba bevonzani” – hangsúlyozta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, aki a mintegy száz céget tömörítő, a vállalkozói középréteg érdekeit képviselő Magyarok a Piacon Klub elnöki tisztét is ellátja. „Ahhoz, hogy a kkv-k több GDP-t tudjanak előállítani ugyanakkora mennyiségű munkaerővel, egy adott foglalkoztatottnak többet kell teljesítenie. A cégek teljesítményének növelését elősegíthetik az ipar 4.0 megoldások, amelyeken belül rendkívül sok tevékenység, lehetőség van arra, hogy a vállalkozások és azon belül az egyének hatékonyságukat növelni tudják” – tette hozzá.

Az uniós finanszírozású Ipar 4.0 mintagyárak kiemelt projekt célja éppen az, hogy a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások megismerhessék a mintagyárakban működő legújabb technológiákat, valamint módszertani ismereteket kaphassanak ezek bevezetésének és alkalmazásának megkönnyítésére. Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., illetve az IVSZ részvételével létrejött konzorcium által koordinált projekt keretében a kkv-knak ingyenesen van lehetőségük megtekinteni ipar 4.0-s technológiákat, megszerezni a hasznos tudásanyagot, továbbá beruházási és projekttervhez jutni, amelyet professzionális ipar 4.0 tanácsadók együttműködésével készítenek el – mondta Katona László, az IFKA iparfejlesztési tanácsadója.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS