Teltház szerzőtársaink kiállításmegnyitóján • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Teltház szerzőtársaink kiállításmegnyitóján

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg szerzőtársaink kiállítása a pécsi Zarándok Galériában 2019. február 8-án, Évszakok a Pintér-kertben címmel. Az eseményre érkezők szimbolikus belépőjegyeket vehettek át a galéria munkatársaitól, majd az emeleti nagy kiállítóterembe felsétálva egy interaktív játékban vehettek részt.

Aranyosi Tímea, az est moderátora köszöntötte a résztvevőket, akik a galéria minden helyiségét megtöltötték, majd ismertette a bemutatkozó alkotók – Komlós Attila fotós, Hajnal Éva és Márkus László költők, Smelka Sándor író – munkásságát. Miközben a látogatók a falakon megtekinthették Komlós Attila fényképeit, melyek a pécsi Pintér-kert Arborétumban található különleges, védett vagy fokozottan védett növényeket, színpompás virágokat és terméseket mutatják be, Hajnal Éva és Márkus László felváltva olvasták fel a kifejezetten a mostani alkalomra, a fényképekhez írt haikukat.

A játék ezután kezdődött, itt kaptak szerepet a „belépőjegyek”. A rendhagyó megnyitó résztvevőinek feladata az volt, hogy a meghallgatott – és a szervezők által több példányban kinyomtatott – költeményeket összepárosítsák az előre beszámozott fotókkal: kitalálják, hogy melyik költemény melyik fotóhoz tartozhat. A tippeket a belépőjegy hátoldalára nyomtatott táblázatba írhatta be mindenki. A szervezők várakozásait is felülmúló lelkesedéssel, önfeledt, gyermeki izgalommal találgatott minden résztvevő.

Miután az összes kitöltött szelvény bekerült a kiállítóteremben elhelyezett szép kerámia kaspóba, Smelka Sándor kapott szót, aki felolvasta az alkalomra írt novelláját, amely a Pintér-kert történetét mutatja be a tényszerűséget szem előtt tartva, humoros és mélyen emberi stílusban. A novella kinyomtatva, bekeretezve a galériában helyet kapott, a látogatók a kiállítás időtartama alatt elolvashatják.

Miközben a közönség a novella és a haikuk felolvasását hallgatta, a galéria munkatársai a leadott tippeket értékelték ki, s állították fel a sorrendet az elért találatok száma alapján. A legtöbb találatot elért játékosok Hajnal Éva Lehetne vers című verseskötetét (2 pld.), Márkus László Lélekfestegetés című verseskötetét (2 pld.), Smelka Sándor Mi ez a lárma? című kisregényét, az Írócimborák Laci te, hallod-e? antológiáját, egy üveg Pálos misebort, Kovács Gabriella keramikusművész szépséges kerámiatündér alkotását, valamint a Pintér-kertbe érvényes családi belépőt (2 db) vehették át Aranyosi Tímeától.

A kiállítás a haikuk fotók alatt történő megjelenítésével vált teljessé: az eredményhirdetést követően a költők az adott képhez odalépve elszavalták a költeményeket − és kiderült a játék helyes megoldása −, majd rögtön felfedték a kis cédulákat, melyek a megnyitó alatt végig ott voltak elrejtve a képek mögött!

A tárlathoz – amely 2019. március 8-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 11.00-17.00 között – két esemény is kapcsolódik: február 26-án 18.00 órakor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival tartanak beszélgetést a természetvédelemről, majd március 8-án 18.00 órakor kerül sor a kiállítás finisszázsára, ahol a szerzők beszélnek az alkotó folyamatról, illetve felolvasnak műveikből. A kiállítás időtartama alatt Kovács Gabriella keramikusművész alkotásai 15% kedvezménnyel vásárolhatók meg a galériában.

Az összes kiállított alkotásból egy e-book készült, Évszakok a Pintér-kertben címmel, melyet honlapunkon a kiállítás zárását követően elérhetővé teszünk. A kiállításhoz kapcsolódóan több televíziós és rádiós interjút is felvettek a Kossuth Rádió, a Pécs TV és a Pannon TV munkatársai, melyeket a Média rovatban fogunk megosztani a nagyközönséggel.

 

Smelka Sándor, Aranyosi Tímea, Komlós Attila, Hajnal Éva, Márkus László a megnyitó után a Zarándok Galériában – Fotó: Kardos Andrea


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS