Hetedhéthatár | Megnyerheti-e idén a pécsi Havi-hegyi mandulafa az Európai Év Fája címet?

Napi aktuál

Megnyerheti-e idén a pécsi Havi-hegyi mandulafa az Európai Év Fája címet?

Erre a kérdésre még senki nem tudja a választ, de korábbi eredményeink alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai Év Fája versenyben. 15 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, hogy Ön is adja le szavazatát a verseny honlapján február 28-ig: www.treeoftheyear.org!

A Havi-hegyi mandulafa (Fotó: Mánfai György)

Az Európai Év Fája verseny immár kilenc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy csavarodott törzsű, több mint százéves mandulafa képviseli, amely a pécsi Havi-hegyen áll. 2018. októberében 4779 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A pécsi Havas Boldogasszony templom mellett álló fa mandulavirágzás idején csodás látványt nyújt az arra látogatóknak.

Akárcsak tavaly, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 14 versenytársa között megtalálhatjuk például a korzikai paratölgyet, melynek törzse egy szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra emlékeztet, vagy a gubeci hársfát, mely Horvátország több mint 500 éves fája.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig március 19-én a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Tények és adatok:
Idén 9. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt
15 ország 15 fája versenyez egymással
Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet
Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

(Forrás: Ökotárs alapítvány)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Megnyerheti-e idén a pécsi Havi-hegyi mandulafa az Európai Év Fája címet?”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés