Dr. Hernádi László Mihály | Liszenkó

Népszerű tudomány

Liszenkó

 

Liszenkó

 

Az autodidakta ukrán agronómus tanaiból csak röviden idézek. „Ahogy az embert nevelni lehet, úgy a növényvilágot is a kommunizmus eszméire lehet szoktatni.” – Sapienti sat.

Liszenkó, Raszputyin sarlatánságát megszégyenítő módon Ukrajna Tudományos Akadémiájának (1934) és a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának (1939) tagja, a Szocialista Munka Hőse (1945), a Lenin-rend birtokosa, az Állami Sztálin-díj háromszoros kitüntetettje (1941, 1945, 1949).

Ez még nem lett volna olyan nagy baj, de miatta komoly tudósok ezreit alázták meg, börtönözték be, százait végezték ki.

Hatására Magyarországon az 1950-es évek elején gyapottermelési és narancstermesztési kísérletekbe fogtak, amik teljes kudarcba fulladtak. 1963-tól az ELTE-n biológia-könyvtár szakra jártam. Nekünk még nagy bőszen tanították tanait, bár néhány bátrabb tanár már megsúgta róluk az igazat.

Szaharov Nobel-díjas fizikus így támadta Liszenkót 1964-ben: „…felelős a szovjet biológia – és különösen a genetika – szégyenteljes elmaradottságáért, az áltudományos nézetek terjedéséért, a kalandorságért, a tanulás lenézéséért, és zseniális tudósok megalázásáért, elüldözéséért, letartóztatásáért és haláláért.”

 

 

Elena Ceaușescu

 

Ha már ezekre a vizekre hajóztunk, vegyük szemügyre az egyik legszebb példát. Ez már szinte fáj.

Elena Ceaușescu a kommunista Románia teljhatalmú urának, a Kárpátok géniuszának teljhatalmú felesége volt. Mellesleg államelnök-helyettes. A mindössze 4. általánost végzett tanuló csúcsteljesítménye az volt, hogy egyik évben három kivételével (torna, ének és kézimunka) minden tantárgyból megbukott. Mindez együttvéve sem volt akadálya annak, hogy a Román Tudományos Akadémia tagja, sőt elnöke legyen. Aki a szén­dioxidot nemes egyszerűséggel csak co-kettőnek ejtette. Ettől eltekintve számos egyetem díszdoktorrá fogadta. Igaz, ebben legnagyobb szerepe a diplomáciai protokollnak volt, semmint tudásának.

1989-es bukásuk megpecsételte sorsukat. December 25-én mindkettőjüket kivégezték. Hanem a rögtönítélő bíróság dicstelen szerepe a jog megcsúfolását jelentette. A legnagyobb vádbeszédet az egyik védő mondta. Az ítéletben a bíróság tagjai

már előre megegyeztek.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Liszenkó”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés