Hetedhéthatár | Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek

Napi aktuál

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek, ezért Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Jadranka Joksimović
Fotó: KKM/Kovács Márton

A tárcavezető megbeszélést folytatott Jadranka Joksimović szerb európai integrációs miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU jövőjéről szóló vita egyik kulcseleme a bővítés, de sajnos, ma jelentős ellenállás van a bővítéssel szemben az unióban, ami nagy baj, mert idén először az EU történetében „csökken a tagállamok száma”, és ez gyengíti az uniót.

Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, ehhez új tagállamokra van szükség, olyan országokra, amelyek megerősítik az EU biztonságát és gazdaságát, és a nyugat-balkáni országok ilyenek – magyarázta.

Kifejtette: az EU biztonságára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok kialakulásának veszélye jelenti, és az, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatában álló zsoldos terroristák visszatérhetnek Európába. A bevándorlási nyomás növekedni fog a Nyugat-Balkánon, ezért a térség országainak európai integrációja és a határőrizeti együttműködés szorosabbra fűzése az európai biztonság javulását szolgálná – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozási folyamat felgyorsítását és segíti a határvédelmi feladatok ellátását, ezért magyar rendőrök is szolgálnak a szerb-macedón határon, valamint egy magyar diplomata dolgozik a szerb integrációs minisztériumban, segítve az uniós integrációt.

Úgy vélte, az EU bővítése nagyon lassan halad, és a csatlakozásra váró országokkal szemben méltatlan, hogy 2025 előtt az EU nem akar új tagállamot felvenni. A bővítés kérdésében az Európai Bizottság „leszerepelt” az elmúlt években, nem haladt előre kellő mértékben a nyugat-balkáni bővítés, pedig Szerbiával még az idén valamennyi tárgyalási fejezetet meg kellene nyitni – mondta.

A külügyminiszter kitért rá: márciusban magyar-szerb kormánycsúcsot tartanak. A magyar gazdaság növekedésének új fázisba lépésével elérkezett az idő, amikor a magyar cégek külföldi befektetései legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint a külföldi vállalatok magyarországi befektetései, és e vonatkozásban fontos célország Szerbia – magyarázta. Hozzátette: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, az idén 7,5 milliárd forintot szánnak erre.

A szerb tárcavezető kiemelte: Magyarország mindig is támogatta országa uniós integrációját, ami azért jelentős, mert nem minden EU-tagállam támogatja a bővítést. Fontos, hogy az európai parlamenti választás és a következő többéves uniós költségvetésről zajló vita miatt ne tegyék félre a bővítés ügyét – mondta.

Jadranka Joksimović – aki az éppen zajló nagyköveti értekezleten is beszédet tartott – közölte: a bővítés nem probléma, hanem az EU egyik legfontosabb politikája, amely megerősítheti az uniót. Jó lenne, ha idén legalább öt fejezetet sikerülne megnyitni a tárgyalásokon – vélekedett.

(Forrás: MTI)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés