Szelíd mosollyal a 100. év kapujában • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szelíd mosollyal a 100. év kapujában

Rumy Zoltánné született Buczkó Julianna

Rumy Zoltánné született Buczkó Julianna békésen köszöntötte a Beldauf Gusztáv Evangélikus Szeretetotthon lakóit és az őt köszönteni vágyókat az otthon imatermében.

Baranya megyében a 2018-as statisztikai adatok szerint harmincnégy 100 éves vagy annál idősebb személy él. Julika néni 2019. március 23-án ünnepelte a 100. születésnapját. A születésnapon részt vett Dragovácz Ágnes, Pogány község polgármesterasszonya, dr. Őri László Pécs városának alpolgármestere és a Magyar Vöröskereszt vezetősége.

Julika néni fehér csipkegalléros ruhájára kitűzte azt a jelképet, amely az elmúlt éveit végig kísérte: a megfakult Vöröskereszt jelvényt.

Báró Apor Gizella 1934-től Önkéntes Vöröskeresztes Szolgálatot szervezett, amelyre az akkor még ifjú hölgy is jelentkezett.  Egészségügyi képzést kapott, és mint ápolónő került ki a kijevi frontra, ahol műtétek mellett segédkezett. A frontról gyalog és marhavagonnal utazva tért haza a kétéves szolgálat után 1945-ben. A Magyar Tűzkereszt Kitüntetéssel ismerte el az ország a haza védelmében tett cselekedeteit, amelyet ezen a napon is büszkén viselt. Julika néni hetvenéves koráig dolgozott az egészségügyben. A tartalmas, szerény életet élő hölgy szívében nemcsak a családja él, hanem a Vöröskereszt eszmeisége, melyet még ezen a napon is megemlített.

Természetesen megkérdeztük tőle, mi a hosszú élet titka, melyre azt válaszolta, hogy:

– Szeretet, alázat és Isten felé a hálás köszönet.

Azt mondják az öregség az élet koronája, mely bölcsességgel és nyugalommal ruház fel minket. Julika néni mind a két tulajdonságot birtokolja. Finom eleganciával engedte, hogy ünnepeljék, amíg ő szeretettel nézett végig a megjelenteken. Azt hiszem, nem Julika néninek volt szüksége arra, hogy ünnepeljék, hanem nekünk, mi akartuk kifejezni felé a tiszteletünket és a hálánkat a példaértékű élete előtt.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS