Hetedhéthatár | Beindult a kastély- és várprogram

Napi aktuál

Beindult a kastély- és várprogram

A tapasztalatok alapján a felújítások hatalmas mértékben növelik a látogatók számát és így az idegenforgalmat.

Kilenc helyszínen kezdődött meg, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után 14 további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében.

Az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély
Fotó: turizmus.com

A Világgazdaság című lap a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása alapján emlékeztet arra, hogy a műemlékmentő program 39 épület – 20 kastély és 19 vár – megújulását és új funkciókkal történő bővítését célozza a kastélyok esetében 37,5 milliárd, a várprogramban pedig 25,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból.

A munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Károlyi-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén.

Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már.

A korábbi felújítások nagy látogatószám-növekedést eredményeztek: a diósgyőri vár felújításának első szakasza nyomán öt év alatt 35 ezerről 160 ezerre ugrott a vendégforgalom, az egri vár ma Magyarország egyik legkedveltebb attrakciója évi 480 ezer látogatóval.

(Forrás: turizmus.com)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Beindult a kastély- és várprogram”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés