Hetedhéthatár | Európai Határ- és Partvédelmi Őrség: tízezer fős állandó alakulat 2027-re

Napi aktuál

Európai Határ- és Partvédelmi Őrség: tízezer fős állandó alakulat 2027-re

A képviselők szerdán jóváhagyták az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség megerősítését az Unió külső határainak fokozott védelme érdekében.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) – a tagállamok szakminisztereivel már leegyeztetett – reformjának a célja, hogy a biztonság és a migráció terén kiküszöbölje a jelenlegi hiányosságokat, és a szervezet jobban tudjon válaszolni a mai igényekre. Az új szabályokat 403 szavazattal, 162 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

 

Új állandó, tízezer fős alakulat 2027-re

A reform keretében felállítandó új állandó alakulat uniós tagállamoknak nyújt majd helyszíni segítséget a határvédelem és a visszaküldések terén, valamint kisegít a határon átnyúló bűnüldözés területén is. A 2021-re ötezer fővel induló alakulatnak 2027-re kell elérnie a tízezres létszámot. Magyarországnak 2021-ben összesen 173 fővel, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez. Emellett a hirtelen jelentkező határvédelmi feladatok kezelésére gyorsreagálású tartalékos egységet is felállítanak, amelybe Magyarország további 65 főt küld majd.

Az állandó alakulat az ügynökség által felvett határőrökből és parti őrségből, és a tagállamok által kötelezően delegált munkaerőből áll majd.

 

Hatékonyabb visszaküldési eljárás és együttműködés az Unión kívüli országokkal

A megreformált ügynökség segíteni tud majd a tagállamokban felmerülő visszaküldési feladatok során, többek között a jogtalanul az országban tartózkodó nem uniós személyek beazonosításában és az úti okmányok beszerzésében. Az új szabályok az Európai Menekültügyi Támogató Hivatallal is megerősítik a kapcsolatot.

Az ügynökség emellett ezentúl az Unióval közvetlenül határos országokon túli államokkal is köthet együttműködési megállapodást. A közös akciók során biztosítékok gondoskodnak az alapvető jogok tiszteletben tartásáról és a személyes adatok védelméről. Az ügynökség munkáját folyamatosan alapjogi megfigyelők ellenőrzik majd.

 

Roberta Metsola máltai néppárti jelentéstevő szerint

„A jogszabály miatt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség máshogy foglalkozik majd a migrációval: többek között tízezer új határőr munkájára támaszkodhat. Emellett segít a határon átnyúló bűncselekmények elleni fellépésben, védi az alapvető jogokat és együttműködik azok visszaküldésében, akik nem jogosultak védelemre. Az alapelvünk az volt, hogy tisztességesen bánjunk a védelemre szorulókkal, határozottan azokkal, akik nem jogosultak védelemre, és keményen azokkal, akik a világ legveszélyeztetettebb embereit próbálják kihasználni.”

 

A következő lépések

Az új szabályok hatályba lépéséhez azokat most a Tanács szakminisztereinek is hivatalosan el kell fogadnia.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Európai Határ- és Partvédelmi Őrség: tízezer fős állandó alakulat 2027-re”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés