Az utolsó tűzijáték • Hetedhéthatár

Színház

Az utolsó tűzijáték

A Pécsi Harmadik Színház májusi programkínálatában Az utolsó tűzijáték címmel budapesti vendégelőadást is találunk. A Bethlen Téri Színház és a Manna közösen létrehozott produkcióját idén januárban mutatták be a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya és a fiatal színészgeneráció egyik legsokoldalúbb tehetsége, Földes Eszter főszereplésével, a marosvásárhelyi Csábi Anna rendezésében. Két középkorú kortárs író: a dán Jens Christian Grøndahl és az ausztrál Alex Broun műveiből született a színpadi játék, mely a szülő-gyermek viszonyt tárja elénk ezernyi árnyalatban. A kritikusok a 2019-es év kiemelkedő színházi eseményeként méltatják az előadást, melyet május 8-án 17.30 és 20.30 órakor láthatnak az érdeklődők az uránvárosi teátrumban.

Meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának? Megtörténhet, hogy egy anya ne szeresse a saját gyermekét? Gyűlölheti, lenézheti egy gyermek a szüleit? Létezik jó szülő-gyermek kapcsolat, ha két ellentétes mentalitású generáció egymásnak kiszolgáltatott? – többek között ezeket a kérdéseket veti föl Az utolsó tűzijáték című előadás. Két különböző történet szálait szövi egybe: egy szívmelengető „hollywoodi”, és egy sötét tónusú „bergmani” anya – felnőtt lány viszonyt mesél el, melyek dialógusra lépnek egymással a néző fantáziájában. A lány óhatatlanul mindkét történetben továbbviszi a szülők bűneit, hiszen már maga is anyává vált.

A produkció kapcsán Földes Eszter így fogalmaz Kutszegi Csabának adott interjújában: ,,Nagyon fontos, hogy az ember tudjon szembenézni önmagával, a múltjával, vagy akár a saját anyjával, apjával. Elmenekülni a dolgok elől soha nem érdemes. Ez az előadás is ezt hordozza magában: ne akarj elmenekülni, mert egy idő után úgyis visszaüt minden, vagy így, vagy úgy. A szembenézéssel viszont esély adódik a megoldásra és a feloldásra is, míg nélküle tovább öröklődnek a traumák, generációkon át.”

(Fotók: Kállai-Tóth Anett)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS