Színes kötelék • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Színes kötelék

 

Április 25-én 17 órakor tartotta a Murál Morál Egyesület Jubileumi kiállításmegnyitóját a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, Pécsett. A kiállításválogatás az egyesület elmúlt tizenkét évben megvalósított közösségi falfestő projektjeiből született alkotásokat tartalmazta. A közösségi falfestés egy komplex közösségfejlesztő módszer, melyet nicaraguai mintára 2007 óta alkalmaz az egyesület vezetője, Katona Krisztina szakmai vezető.

Az egyesület leginkább hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok közösségeivel foglalkozik, teret és lehetőséget biztosítva nekik arra, hogy ötleteiket megvalósítva kibontakoztathassák képességeiket. A közösségi művészeti folyamatban többnyire informális nevelési módszerek kapnak szerepet, melyek segítik a csoporttagok együttműködését, ezzel adva lehetőséget arra, hogy a civil társadalom valamennyi szereplője kifejezhesse önmagát, illetve az egyén a közösség részévé váljon.

Az egyesület célja, hogy változást hozzon a lelkekben, hogy a résztvevők az alkotás által megtapasztalhassák képességeiket, azon értékeiket, melyekkel úgy érzik nem is rendelkeznek. A plakátszerű, univerzális szimbólumokból felépített alkotások, az archaikus ősszimbólumok képeit tartalmazzák. A művek a kollektív tudattalan rejtett erejéből születnek, így az alkotások és alkotóik a mélyben összekapcsolódnak a festés során. Ez az energia örökre létezik, tovább él és összeköti az alkotókat, mint egy energiaháló.

A kiállítás 2019. május 5-ig tekinthető meg a Tudásközpontban.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS