Szarvas István | Telt házat vonzott Koncz Zsuzsa az Aranytollasok rendezvényén

Kultúra, művészet

Telt házat vonzott Koncz Zsuzsa az Aranytollasok rendezvényén

A Magyar Sajtó Házában tartották az Aranytollas újságírók májusi összejövetelét május 2-án. A vendég Koncz Zsuzsa táncdalénekes volt akivel Ráday Mihály beszélgetett. A vendéget a 100 éves Bálint György, az Aranytollas újságírók elnöke köszöntötte. A másfél órás beszélgetésen szóba került sok minden és mindenki,– de sok fontos dolog nem.

Koncz Zsuzsa és Ráday Mihály
Fotó: Sárai Zoltán

A művésznő elmondta: előbb az Omegával énekelt, meg angol számokkal kezdte – lásd: Dusty Springfield, Cilla Black, a zseniális Brenda Lee és Wanda Jackson –, és bár szerepelt filmen (lásd: Ezek a fiatalok), nem állt szándékában színésznő lenni. Bár Ráday Mihály többször visszatért közös filmjeikre, szólt a három korszakalkotó, de még amatőrként játszó zenekarokról, az Omegáról, az Illésről és a Metró együttesről. Megemlítette, elhagyta az Omegát az Illésért, 50 Ft-ot kapott egy fellépésért és egy magnót. Ő vitte az Illéshez Bródy Jánost. Megtudtuk, hogy gyerekkora óta szíve csücske Franciaország, és nagyon büszke arra, hogy Jacques Chirac elnök a Becsületrenddel tüntette ki 2001-ben. Említette, hogy ne feledkezzünk meg egy kedves, franciás, sanzonba hajló daláról se: André, zsötem… A szerelmes ifjút a valóságban nem Andrénak hívták. E sorok írója látta őket néhányszor a budapesti Váci utcán. Koncz Zsuzsa büszke arra, hogy őt a vele született, természetes jó ízlése öltöztette, és ebbe nem enged beleszólni másoknak. Sok mindenről nem esett szó, de hát nem fér bele minden egy jó órába. Koncz Zsuzsa nagyon diplomatikusan utalt kapcsolatára Szörényi Leventével – elismerve kollégája kiváló zeneszerzői képességeit.

Amiről nem eset szó, hogy 2008-ban Kossuth díjat  kapott és megkapta a 2008-as Prima Primissima díjat Melis György és Szokolay Sándor előtt.

Néhány személyes találkozásom Koncz Zsuzsával. A hatvanas években akkori barátnőm nagy Koncz Zsuzsa rajongó volt. Az E klubban nem mert autogramot kérni, együtt odamentünk, mondta: „Művésznő, kaphatnék egy autogramot?”. Mire Koncz: „Nem vagyok művésznő, hogyne, hogy hívnak, mit írjak rá?” Teri olyan boldog volt, hogy madarat lehetett volna vele fogatni egész este.

 

Koncz Zsuzsa és a szerző

A rendszerváltás után a Médiahajón, majd 2009-ben, amikor a XIII. kerület díszpolgára lett, interjút készítettem vele. Egyik kérdésem és válaszát idézem:

– Művésznő, hogy csinálja, hogy örökifjú marad?

– Azt gondolom, hogy egyrészt genetika, másrészt ez a műfaj, amit csinálok, fiatalon tartja az embert, egy kicsit rákényszeríti arra, hogy együtt gondolkozzék a jelen korral és a fiatalokkal együtt  kell lélegezni.

 

Azt hiányoltam,hogy Koncz Zsuzsa nem énekelt szívesen hallgattam  volna az 1983-as év nagy slágerét, a Kárpáthyék lányát. Ennek utolsó hat sorával zárom a beszámolót.

Kárpáthyék lánya ma kinn él Amerikába’
Van autója és New Jerseyben háza
A Kárpáthyék lánya egy dalt dúdol magába’
És látogatóba jön Magyarországra
És a Kárpáthyék lánya elmegy a cukrászdába
És befizet 33 stefániára.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Telt házat vonzott Koncz Zsuzsa az Aranytollasok rendezvényén”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés