Dr. Hernádi László Mihály | Merényletek gróf Tisza István ellen

Népszerű tudomány

Merényletek gróf Tisza István ellen

 

Merényletek gróf Tisza István ellen

 

Több merényletet is terveztek gróf Tisza István miniszterelnök ellen. Négyet hajtottak végre.

Az első merényletre a Parlamentben került sor 1912. június 7-én. A véderőtörvény önkényes megszavaztatása után Kovács Gyula ellenzéki képviselő az újságírói karzatról leugorva revol­vert rántott, és háromszor rálőtt Tiszára, akit nem talált el. (A golyók nyoma ma is látszik a faburkolaton.) A negyedik golyóval ugyan eltalálta a saját fejét, csak nem jól. Sérülésébe nem halt bele.

A második merényletet egy huszártiszt kísérelte meg, amikor Tisza hazajött a frontról. A golyó nem talált.

A harmadik merénylet 1918. október 16-án történt, amikor Lékai János, a Galilei-kör és Korvin Ottó antimilitarista moz­galmának tagja akarta lelőni, de pisztolya csütörtököt mondott.

A negyedik merénylet 1918. október 31-én sikerrel járt. A Róheim-villát bérelte Tisza (Hermina út 45.), itt gyilkolták meg a támadók. A Károlyi-kormány ideje alatt az elkövetőket az államrendőrség nem tudta földeríteni.

Szabó Ervin, mint baloldali anarchista részt vett a Tisza István elleni negyedik merénylet előkészítésében. A végrehajtására már nem futotta erejéből, mert súlyos betegségében 1918. szep­tember 30-án elhunyt. Kérdés: a fővárosi könyvtárhálózat miért ennek a terroristának a nevét viseli a mai napig is?

 

 

Egri csillagok

 

Gyermekkori olvasmányaink egyik magasan kiemelkedő csúcsa Gárdonyi Géza halhatatlan műve, az Egri csillagok történelmi regény. A könyv valóságos cselekményeket ír le, az egri vár 1552. évi ostromát, a hős védők önfeláldozó harcát a sokszoros túlerőben lévő, ostromló török csapatokkal szemben. Fényes győzelmük azóta is lelkesíti az egész magyar nemzetet. 2005-ben Gárdonyi munkáját Magyarország legkedveltebb könyvévé választották.

A török erőket mintegy 40 ezer főre becsülik. Bár a becsült számok igen nagy szórást mutatnak, a néhány 10 ezertől a 250 ezerig, a 40 ezres becslés fedi legjobban a valóságot. A 2364 magyar várvédővel szemben még így is óriási nagy fölény, többszörös túlerő adódott.

Maga az ostrom szeptember 9-től október 17-ig tartott. Eger vára a Felvidék és Észak-Magyarország kapujának számított. Október közepére a törökök föladták az ostromot, és elvonultak.

Gárdonyi Gézát 1922-ben az egri vár Bebek-bástyáján kialakí­tott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra. A keresztre a következő feliratot vésték: Csak a teste.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Merényletek gróf Tisza István ellen”



Szóljon hozzá!



Archívum

Hirdetés