„Érezze megtiszteltetésnek” - Eperjesi Ágnes kiállítása a FÉSZEK Művészklubban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Érezze megtiszteltetésnek” – Eperjesi Ágnes kiállítása a FÉSZEK Művészklubban

2019. május 14-én 18.00 órai kezdettel nyílik „Érezze megtiszteltetésnek” címmel Eperjesi Ágnes kiállítása a FÉSZEK Művészklubban.

Eperjesi Ágnes kiállítása a rendszerváltást megelőző gazdasági fellazulás időszakában, az 1985-ös évben megrendezett szépségkirálynő választással, annak képzőművészeti vetületeivel foglalkozik.

A szocializmus korszakában először rendezett esemény során fiatal női testek kerültek reflektorfénybe, amit megfejelt a „választás” és a „királynő” fogalmak bizarr szocialista kontextusa is – ezzel a verseny az egész országot foglalkoztató médiaeseménnyé vált. A versenyzők testét vásárra vivő vállalkozói szellem visszásságai miatt az esemény hamar botrányossá, aztán a királynő néhány hónapra rákövetkező öngyilkossága miatt tragikussá is vált. Mindezt még nem lehetett sejteni akkor, amikor Pauer Gyula a díjazottakról gipsz testlenyomatokat vett egy ú.n. szépségakció keretében. A gipszminta alapján a győztes Molnár Csilláról halála után bronzszobor is készült, ami a Nemzeti Galériába került. Jelentékeny műkritikusok támogatásával a szépség konceptualista kritikájaként vált az életmű kanonizált részévé. Noha a szobor és szépségakció egésze mindig is megosztotta a véleményeket, a művészeti világban csak az utóbbi időben jelentek meg azok a hangok, melyek Pauer vállalkozásához kritikusan viszonyulnak.

Eperjesi Ágnes munkái azt járják körül, hogyan lehet erről a nagyon konkrét, és képzőművészeti szempontból is kényes témáról, az ábrázolás és a kép politikai természetét leleplező területről beszélni. Bemutatja egy fél évvel ezelőtti, nem nyilvános performanszának dokumentációját is, melynek során a Nemzeti Galéria-beli szobrot vörös kifutószőnyegbe öltöztette, alkalmat teremtve ezzel arra, hogy a mai diskurzusban felerősödő kritikai szempontok fényében vegyük szemügyre a művet.

A retro-patinájú Fészek Művészklub Galériájában és Herman termében párhuzamosan rendezett kiállítás nemcsak a performansz efemer aktusát mutatja meg, hanem dokumentumok révén lappangó, kritikai hangsúlyokat is felerősít. Új művei révén kérdéseket tesz fel, új összefüggésbe állít, az új összefüggésekből műveket hoz létre, melyekkel véleményt formál.

A kiállítást megnyitja: Adamik Luca.

A kiállítás 2019. június 14-ig tekinthető meg.

Cím: Budapest, Kertész u. 36.
www.feszek-muveszklub.hu

Facebook esemény

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS